Oldalletöltések száma: 10531428
2019. december 6. péntek 04:35,
Miklós napja van.

Hamarosan csak a tehetősek tudják majd megfizetni a sertéshúst

szalami magyarorszagon huA magyar vásárló megszokta, hogy az egyes állatok húsainak mennyi az ára, tudja, hogy a csirkét, disznót viszonylag olcsóbban, a marhát drágábban veheti meg. Úgy tűnik, a sertéshús olcsóságát jó időre, ha nem véglegesen el kell felejtenünk és a vasárnapi rántott hús a ritka, luxusételek közé kerülhet.

   Bekövetkezett az, amitől eddig is tartottak a szakemberek, az afrikai sertéspestis miatt elszálltak az alapanyagárak, és ennek hatása már a fogyasztói árakban is megjelenik – írta az Mfor.hu.

   Egyetlen hét leforgása alatt brutális mértékű áremelkedést regisztráltak a hazai üzletláncoknál a téliszalámi esetében – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet Piaci Árinformációs Rendszerének adataiból. Míg a 45. héten a téliszalámi kilója 7343 forint volt átlagosan, a múlt héten már 8 százalékkal magasabb áron, 7922 forintért lehetett hozzájutni a sertéshús felhasználásával készült termékhez.
   A brutális mértékű áremelkedés hátterében az afrikai sertéspestis árfelhajtó hatása áll. A konkrét változásra már szeptemberben figyelmeztettek, a Hvg.hu-nak Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott vezérigazgatója arról nyilatkozott, hogy az alapanyag drágulás idővel a fogyasztói árakban is meg fog jelenni, egyes alapanyagok esetében ugyanis 20-30, de akár 40 százalékkal is nőttek az árak március óta.
   Egy hét alatt a téliszalámi mellett más termékek is drágultak: a sertéspárizsi és a gyulai jellegű szárazkolbász kilós ára egyaránt 3-3 százalékkal emelkedett. A párizsi kilójáért 1970 forint után 2027 forintot kellett adni múlt héten, a szárazkolbász ára pedig 4805 forint lett a korábbi 4676 után.
   A drágulásért egyértelműen az afrikai sertéspestis terjedése tehető felelőssé. Noha Magyarországon sertésekben nem, csak vaddisznókban mutatták ki a betegséget, a magyar piac és árak alakulása nem független a világpiaci folyamatoktól. Egyrészt a Kínában kirobbanó sertéspestis miatt rengeteg állatot kellett leölni, ami miatt a helyi igényeket is képtelenek kielégíteni, ezért felfokozott importigénnyel jelentkezik az ország a világpiacon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy idén eddig a Kínába irányuló sertésexport 91 százalékkal nőtt előző évhez képest, vagyis kétszer nagyobb kereslettel bír az ázsiai ország a korábbihoz képest.
   Mindeközben a sertéspestis tovább terjed, a veszélyeztetett területeken lévő, nem megfelelően védett, körbekerített állományt a védekezés és megelőzés jegyében el kell pusztítani. Bár ez meglehetősen drasztikus beavatkozásnak tűnik, valójában nincs más lehetőség.
   Az állományok elpusztítása pedig a hazai kínálatot csökkenti, ez a határainkon belül is növeli a feldolgozói árakat. Vagyis a hazai piacra a világpiaci folyamatok és a belföldi érintettség is árfelhajtó hatással bír, ami a termékláncon keresztül a fogyasztói árakban is megjelenik idővel. Ennek eredménye látszik most a KSH adataiban és a téliszalámi árában is – összegezte a helyzetet az Mfor.hu.