Oldalletöltések száma: 10531340
2019. december 6. péntek 03:52,
Miklós napja van.

Nem állt meg a népességfogyás

baba momtastic comÚgy tűnik, egyelőre nem állították meg a kormányzati intézkedések a népességfogyást, pedig jelenleg valóban sok segítséget kaphatnak a gyerekeket vállalók. Jó hír viszont, hogy újra divat lett a házasságkötés.

   Nőtt a természetes fogyás mértéke 2019 első kilenc hónapjában, miután 1,6 százalékkal kevesebb gyerek született és szinte ugyanannyian haltak meg a múlt év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. Minderről az Euronews.com írt.

   Az év első kilenc hónapjában 66 257 gyermek született, 1066-tal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Január-márciusban átlagosan 4,2 százalékkal alacsonyabb, áprilisban és májusban 1,5 százalékkal magasabb, júniusban 5,8 százalékkal alacsonyabb, júliusban kis mértékben magasabb, augusztusban és szeptemberben pedig szinte azonos volt az élve születések száma 2018 azonos hónapjaihoz képest. Szeptemberben például 7947 gyermek született, hárommal kevesebb, mint 2018 szeptemberében.
   Idén január eleje és szeptember vége között 97 536-an haltak meg, 14-gyel kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. A legnagyobb, mintegy 20 százalékos emelkedést januárban, a legjelentősebb, 14 százalékos csökkenést márciusban regisztrálták. Az év többi hónapjában kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.
   Az adatokból kiderül, hogy miután a születések száma csökkent, a halálozások száma pedig stagnált, a természetes fogyás mértéke 3,5 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.
   A KSH adatai szerint a házasságkötések száma viszont nőtt, 29 éve nem kötöttek ennyi házasságot az év első 9 hónapjában, mint az idén. 52 079 pár házasodott össze, 20 százalékkal, 8736-tal több, mint tavaly ilyenkor. Január volt az egyetlen hónap, amikor kevesebben házasodtak össze, mint egy évvel korábban. Ezt követően február-márciusban kismértékben, április-májusban átlagosan 8,5 százalékkal, júniusban 16 százalékkal, július-szeptemberben pedig átlagosan 33 százalékkal több házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban.
   Ezer lakosra 9,1 élve születés és 13,3 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, az utóbbi azonban nem változott, ezért a természetes fogyás 0,1 ezrelékponttal, 4,3 ezrelékre nőtt – olvasható a KSH közleményében.