Oldalletöltések száma: 10531482
2019. december 6. péntek 04:57,
Miklós napja van.

Újabb évszázadokig állhat a megújult háromszáz éves pákozdi templom

pakozdi reformatus templom facebookSzámtalan régi épületünk van, amely érdemes arra, hogy még utódaink is lássák, használják. Közöttük sok az egyházi építmény, amelyek többnyire nagy idők tanúi voltak és ma is teljesítik kötelességüket. A pákozdi templom akár újabb évszázadokig szolgálhatja a község hívőit.

   A pákozdi templom a feljegyzések szerint 1713-ban épült, ezzel Fejér megye egyik legrégibb református temploma. A templom kezdetben lényegesen kisebb volt, majd több átalakításon esett át az évszázadok folyamán és a torony is később épült hozzá – írta a Feol.hu.

   Idén az elmúlt száz év legjelentősebb felújítását végezték el a szakemberek a templomon, amelynek fedezete a jelentős állami támogatás mellett az egyházkerülettől érkezett 40 millió forint volt. A felújítási munkálatok márciustól egészen mostanáig tartottak és ebben sok önkéntes is részt vett, de nem csak reformátusok, hanem katolikusok is – mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Kardos Péter pákozdi református lelkipásztor.
   A munkálatok során megújult a tető, a szarufákat részben, a léceket és a héjazatot teljes egészében kicserélték. A födémet megerősítették, a villanyhálózatot pedig teljesen kicserélték, mert nagyon régi, tűzveszélyes volt. Új világítást és néhány kivételtől eltekintve új padokat, burkolatokat kapott a belső tér, továbbá padfűtéssel egészítették ki a rendszert – derül ki a Feol.hu tudósításából.