Oldalletöltések száma: 6154225
2018. március 18. vasárnap 08:51,
Sándor és Ede napja van.

Hőségriasztás!

 2. Fokozatú hőségriasztást rendelt el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal csütörtökre, az ország középsső és keleti harmadára. Délnyugati áramlással továbbra is meleg levegő áramlik a Kárpát-medencébe.

   A napi középhőmérséklet péntekig az országban több helyen meghaladhatja a 25 fokot, főként délen és keleten – elsősorban szerdán – helyenként akár a 27 fokot is.

   Szerdán éjszaka északnyugat felől egy gyenge hidegfront érkezik, hatására csütörtökön a Dunántúlon kissé mérséklődik a meleg. Szombaton markáns hidegfront érkezése várható, így vasárnap mindenütt megszűnik a kánikula – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az ÁNTSZ-t.
Ennek megfelelően dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos csütörtökre az ország középső és keleti harmadára 2. fokozatú hőségriasztást rendelt el. Általános tanács, hogy a déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha nappal becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk. Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyeljünk oda. A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot.

Az országos tiszti főorvos felhívja a 2. fokozatú riasztásban érintett országrészekben az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az egészségünket érintő megelőző intézkedéseket tegyék meg. Így többek között az esti órákban locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.
Országosan várható minimum és maximum hőmérsékletek:
július 16. hajnalban 17, 22 °C napközben 30, 35 °C , ÉNy-on 30 °C alatt
július 17. hajnalban 16, 21 °C napközben 30, 35 °C
július 18. hajnalban 18, 23 °C napközben Ny-on 24 °C körül, K-en 35 °C körül
július 19. hajnalban 13, 19 °C napközben 22, 27 °C
július 20. hajnalban 11, 16 °C napközben 24, 29 °C