Oldalletöltések száma: 6153839
2018. március 18. vasárnap 06:46,
Sándor és Ede napja van.

Kisboltok a vesztesei a vasárnapi boltzárnak

boltzar 1Közismert a hír, a vasárnapi boltzár ügyében elfogadott népszavazási kezdeményezés hírére a kormány vissza akarja vonatni a parlamenttel a zárva tartási törvényt, közben több kormánytag is az egy évvel ezelőtti bevezetés sikereiről beszélt. Valószínűleg nem ugyanazokat az adatokat láttak, mint a kutatók.

   Egy év alatt 5 százalékkal csökkent az élelmiszerboltok száma Magyarországon, csak a déli megyékből közel ötszáz üzlet tűnt el – derül ki a Nielsen élelmiszer-kiskereskedelemről készült felméréséből.


   A portál írásában olvasható, hogy a piackutató cég MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint 2016 elején 16 869 általános élelmiszerüzlet működött Magyarországon, 5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Főleg a hagyományos, 200 négyzetméteres és kisebb üzletek száma csökkent.
   Az 51-200 négyzetméteres boltok száma 7, az 50 négyzetméteres és kisebbeké pedig 4 százalékkal lett kevesebb egyik évről a másikra. Szűcs-Villányi Ágnes, a Nielsen osztályvezetője ugyanakkor felhívja a figyelmet: az 51-200 négyzetméteres boltok ezzel egyidejűleg mégis 7 százalékkal tudták növelni forgalmukat a teljes élelmiszer-kiskereskedelem 4 százalékos átlagával szemben. Az osztályvezető ezt azzal magyarázza, hogy változnak a vásárlási szokások, jobban számít a kényelem. A fogyasztók egy része számára előtérbe kerültek a lakóhely közeli boltok. Az 50 négyzetméteres és kisebb üzletekre azonban ez nem érvényes (a Vétó megjegyzése: bár ezeket akarta a törvény helyzetbe hozni), forgalmuk súlya tovább csökkent.
   A bolthálózat Magyarországon viszonylag elaprózott, míg nálunk 10 ezer lakosra tizenhét élelmiszerbolt jut, Ausztriában például hét, Németországban pedig öt. Csehországban viszont a 10 ezer lakosra jutó üzletek száma tizennégy, Szlovákiában huszonöt, Lengyelországban pedig huszonnyolc – ismerteti a Nielsen adatait a Figyelő.hu.