Oldalletöltések száma: 6500716
2018. május 26. szombat 02:29,
Fülöp és Evelin napja van.

Kotrás, partfalépítés négy éven át a Velencei-tónál

velencei partfalAzt követően, hogy a hetvenes évektől kibetonozták a Velencei-tó partfalát, a helyiek rendre arról beszéltek, hogy lavórt csináltak kedvenc tavukból. A múló évtizedek aztán az egykori tervezőket igazolták, nem tették tönkre, sokkal inkább megmentették a partfallal és a kotrással a tavat.

   A beton partfal sok évtizedet bírt ki, de mára sok helyen széttöredezett, leomlott, vagyis igencsak ráfér egy komolyabb ráncfelvarrás. A Magyar Idők című kormányközeli napilap értesülése szerint a Velencei-tó rendbetételére már ki is írta a pályázatot a vízügyi főigazgatóság.
   A lap írása szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé válhat 25 vízgazdálkodási projekt. Az árvízvédelmi és belvíz-elvezetési, valamint vízrendezési és természetvédelmi célú beruházások révén új munkahelyek is létesülnek. Ezek egyike lesz a velencei-tavi építkezés.
   Teljes, fenntartható rehabilitáció vár a Velencei-tó partfalára, miután az Országos Vízügyi Főigazgatóság nemrégiben kiírta azt a közbeszerzési pályázatot, amelyben kivitelezők jelentkezését várja. A Velence és Gárdony közigazgatási területén esedékes munkálatok részét képezné több mint 102 ezer köbméternyi iszap kotrása a betorkolló vízfolyásoknál, valamint az öblöknél. Csaknem 40 ezer köbméternyi mederanyagot távolítanának el természetvédelmi, áramlásjavító és vízminőség-védelmi céllal, és hat természetes ívóhely, valamint két halbölcső is létesül majd.
   A nyertes vállalkozónak el kell bontania mintegy 5200 méternyi partvédőművet. A régi helyett az érintett települések belterületén nagyjából 30 kilométer hosszan épülne új partvédőmű, immár a jogszabályoknak megfelelő műszaki paraméterekkel. A teljes kivitelezésre 49 hónap áll rendelkezésre, az ajánlatokat október 4-ig nyújthatják be a jelentkezők – olvasható a Magyaridők.hu portálon.