Oldalletöltések száma: 6153370
2018. március 18. vasárnap 04:49,
Sándor és Ede napja van.

A magyarok 36 százaléka a létminimumnál kevesebb összegből él

penztarca ures 1Az, hogy mennyi szükséges, vagy éppen elegendő egy ember minimális feltételeinek kielégítésére, megélhetésére sok mindentől függ. Ennek ellenére a statisztika eszközeivel meg lehet állapítani, hogy mennyi a létminimum összege.

   A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 1991 óta minden évben közölte a számított létminimum értéket, de a hivatal 2015-ben beszüntette a létminimum-számítás közlését. Mindennek nyilvánvalóan politikai okai voltak, ugyanakkor az adatok megismerése továbbra is nagyon fontos.
   Annak érdekében, hogy a lakosság és azok a szakmák, amelyek ezekből az adatokból dolgoztak megismerhessék a valóságos adatokat, 2015-től a Policy Agenda készíti el a számítást.
   A politikai és gazdaságpolitikai elemzésekkel, kutatásokkal foglalkozó cég számításai szerint 2016-ban havonta 88 619 Ft volt a létminimum az egyfős háztartásra vetítve. A számokból az is kiderült, hogy a lakosság 36 százaléka él a létminimum alatt – derül ki a tanulmányból.
   A tipikus, azaz két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimum értéke 256 995 Ft-nak felelt meg. Ezekben a háztartásokban az egy főre jutó átlagos létminimumérték 64 249 Ft volt. A cég becslései szerint 2016-ban a létminimumnál alacsonyabb jövedelemből élt a lakosság 36 százaléka. Azoknak a családoknak az egyharmadában, ahol legalább egy fő dolgozik a nettó bevétel nem éri el a létminimum összegét.
   Az értékek 2015-höz képest nem mutattak jelentős változás, ugyanakkor csökkent a létminimum alatt élők száma – derül ki a Policyagenda.hu oldalon olvasható tanulmányból.