Oldalletöltések száma: 6154086
2018. március 18. vasárnap 08:22,
Sándor és Ede napja van.

Súlyos döntés született az Európai Parlamentben

eu parlament szavazasÚgy tűnik idáig tűrte az Európai Unió a magyar kormány külön utas politikáját, azt, hogy felülbírálja mindazokat az értékeket, amelyet az unió az alapszerződésében elfogadott, és amelyet Magyarország is aláírt belépésekor. Példa nélküli szigorú határozat született hazánk ellen a kormány tevékenysége miatt.

   A magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, amelynek értelmében a testület megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben – írta a Hvg.hu.


   Az áprilisi plenáris vita nyomán készült előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be. Az indítványt a parlament 751 képviselője közül 393 támogatta.
   A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének. Az állásfoglalásban a képviselők azt kérik, hogy indítsák el a 7-es cikkelyt és utasítják az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot, hogy készítsen plenáris szavazásra kerülő különjelentést Magyarországról.
   Felszólítják a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket és állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU ügyében, hogy az egyetem továbbra is szabadon működhessen Budapesten. Felszólítják a Bizottságot, hogy szigorúan ellenőrizze az uniós források magyar kormány általi felhasználását – írta a Hvg.hu.