Oldalletöltések száma: 6818537
2018. július 16. hétfő 12:24,
Valter napja van.

Tehetős ínyencek kiváltságává válhat a vaj, meg a tejföl

vaj kessel today comMiközben rendre arról olvashat a magyar hírfogyasztó, hogy alig van infláció, a boltokban csendben, de határozottan kúsznak felfelé az élelmiszerárak. A helyzet tehát nem szokatlan, de a vaj drágulása még a mindenbe beletörődőket is meglepte.

   De nem csak nálunk emelkedik a kedvenc kenyérre való ára, így van ez az egész Európai Unióban. Hazánkban egyes termékek 50 százalékkal is drágultak egy év alatt. A drágulás mögött meglepő módon a tejkvóta megszüntetése áll – írta a Magro.hu.

   Korábban a nyugati termelők azon zúgolódtak, hogy az unió korlátok közé szorította őket a tejkvótával, amelyet viszont – vélhetően a termelők tiltakozása miatt – nemrégiben eltöröltek. De – ahogy ez az agrárium híreire szakosodott portál írásából kiderül, – amikor eltörölték a tejkvótát, az unióban drasztikusan csökkenni kezdett a tej ára a jelentős túltermelés miatt. Az alacsony árak eredményeként számtalan termelő felhagyott tevékenységével, ezzel viszont a tejtermékek mennyisége kezdett rohamosan csökkenni.
   Ennek hatására viszont megkezdődött azon termékek árának emelkedése, melyekből hiány alakult ki. Ilyen a vaj is. Tavaly, év elején, a Nébih egy termékteszt során – többek között – rögzítette a vajak árát is, ennek alapján lehet következtetni az egy év alatti árváltozásra. Az új jelentés szerint átlagosan több, mint 50 százalékkal drágult a vaj hazánkban, de ez uniós szinten még a kisebb árváltozások közé tartozik.
   Itthon a vaj mellett a tejfölellátással is baj lehet, az ágazatban dolgozók legalábbis hiányra számítanak. Ennek oka, hogy a magyar termelők külföldön magasabb árat kapnak a tejért, így inkább oda értékesítik terméküket. Így viszont itthon nem marad alapanyag például a tejfölhöz.
   A mennyiség mellett a minőséggel is vannak bajok. Míg Hollandiában 4,2 százalék a tejek átlagos zsírtartalma, Finnországban 4,3 százalék, Magyarországon csupán a 3,6 százalékot érik el a termelők – írta a Magro.hu.