Oldalletöltések száma: 6665037
2018. június 21. csütörtök 16:31,
Alajos és Leila napja van.

Nyáron jött el a karácsony a halőröknek

mohosz eszkozok atadasaAzok a horgászok, akik nem tartják be a szabályokat, előírásokat, vagy éppen engedély nélkül horgásznak, nemigen kedvelik őket, pedig a halőrök nem csak az orvhalászokat, a rapsicokat figyelik, számtalan más, a halászattal összefüggő feladatuk is van.

   A halőrök munkájához szükséges új eszközök vásárlására az idén 470 millió forint állami támogatásra pályázhattak a halőr szolgálatok. A támogatásból vásárolt terepjárókat, vízi járműveket és egyéb eszközöket, például hő- és vadkamerákat, éjjellátó és fényképezőgépeket kedden vehették át a szervezetek Agárdon.

   A Velencei-tavi eseményen a halászati őrzést segítő 39 db csónaktest, 30 db belső égésű és 10 db professzionális kategóriájú elektromos csónakmotor, valamint 23 darab vízi járművek szállítására alkalmas utánfutót adtak át a MOHOSZ kedvezményezett tagszövetségei, speciális jogállású tagjai, illetve tagszövetségeinek egyesületei részére.
   Magyarország állami tulajdonú természetes vizein a 2013. évi halgazdálkodási törvény óta megszűnt a kereskedelmi célú halászat, csak horgászni lehet. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke, Szűcs Lajos tájékoztatása szerint Magyarországon mintegy 400 ezer nyilvántartott horgász van, ezzel a 28 területi szövetséget, mintegy 1200 horgászegyesületet tömörítő MOHOSZ jelenleg az ország legnagyobb civil szervezete.
   A MOHOSZ-nak nagy felelőssége van abban, hogy meggátolja az illegális horgászatot, a kormány ezért támogatja a halászati őrök munkáját. Az elnök közölte, hogy a halőri munka állami támogatása az idén elérte már a 368 millió forintot, amelyből a MOHOSZ 20 tagszövetsége, 75 horgászegyesülete és a feltételeknek megfelelő két speciális jogállású tagja összesen 447 darab, halőrzést támogató eszközhöz jutott. A forrást a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 100 millió forintja egészítette ki, amelyből 101 halgazdálkodónál 398 halászati őr kapott egyenruhát.