Oldalletöltések száma: 6665038
2018. június 21. csütörtök 16:31,
Alajos és Leila napja van.

Sok lett a méz Európában

mez folyoNem is olyan régen a méhek tömeges pusztulásáról kaptunk híreket, majd arról, hogy emiatt kevesebb lesz a méz és értelemszerűen drágább is, aztán arról, hogy mind több a hamísított méz. De mint láthatjuk, világunkban minden változik.

   Kínálati mézpiac alakult ki Európában, többek között Magyarországon is, és ez az év eleji szintre vetette vissza a felvásárlási árakat – mondta a Világgazdaságnak Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke. A hírről a Napi.hu írt.

   Ahogy a hírportálon olvasható körülbelül három hete le is állt a felvásárlás – derül ki a Világgazdaság csütörtöki cikkéből. A korábbi aggodalmak ellenére a hazai akác- és napraforgóméz-termés jó lett, az árcsökkenés javarészt az ukrán importnak tudható be.
   Májusig az egy évvel korábbihoz képest 6,7 százalékkal nőtt a behozott ukrán méz mennyisége, kilónkénti átlagára pedig a tavalyi 496,1 forintról 417,3 forintra csökkent.
   Bross Péter, a Magyar Méhészeti Egyesület elnöke azt mondta, hogy a hazai termés jobb lett az elmúlt öt év átlagánál, ez pedig optimizmusra ad okot. A jelenlegi piaci helyzetet ő azzal magyarázza, hogy sok tőkehiányos termelő még az egyre csökkenő árakon is kénytelen volt eladni áruját – mindez már az MTI híréből derül ki.