Oldalletöltések száma: 6665006
2018. június 21. csütörtök 16:28,
Alajos és Leila napja van.

Ingyen wifi lesz majd a főtéren, vasútállomáson, parkokban

wifi4euAkinek manapság nincs internet-hozzáférése, egyre nehezebben intézheti a dolgait. Sorban állhat bankban, hivatalban, boltokban, pedig a neten bárhonnan elintézheti banki ügyleteit, mind több hivatalos ügyét és vásárolhat szinte az egész világról. Mindezt megkönnyíti egy új uniós döntés.

   Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta Európa közterületein ingyenesen használható vezeték nélküli internethálózat (wifi) kiépítéséhez szükséges pénzügyi forrás első csomagját – közölte az EP sajtószolgálata kedden.

   A Digitális Unió kiteljesítését szolgáló, az EP képviselők által nagy többséggel elfogadott kezdeményezés célja, hogy a közterületeken és közintézményekben mindenki ingyenesen, jó minőségű internethez férjen hozzá.
   Az EU külön alappal támogatja, hogy 2020-ig mintegy 6000, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen építsenek ki hotspotokat (nyilvános, vezeték nélküli internet-hozzáférési pontok) a közösségi élet helyszínein. Az EU az infrastruktúra kialakítását támogatja.
   A tájékoztatás szerint főként WIFI4EU program jóvoltából a közintézmények és fenntartóik pályázhatnak majd a támogatásra, hogy a települések főterein, parkjaiban, múzeumaiban, könyvtáraiban, vasútállomásain, kórházaiban elérhető legyen a nagysebességű és ingyenes wifi. Az erre elkülönített összeg jelenleg 120 millió euró.
   Az Európai Parlament jóváhagyása által már 2018 elején megnyílhat a pályázatok benyújtásának lehetősége. A résztvevőknek vállalniuk kell, hogy legalább három évig állják a működtetés költségét, könnyen hozzáférhető, ingyenes és biztonságos hálózatot üzemeltetnek, továbbá a személyes adatokat nem használják kereskedelmi célokra. Ha egy településen, vagy régióban már létezik hasonló szolgáltatás, akkor nem lehet további támogatást igényelni – derül ki az EP sajtószolgálatának közleményéből.