Oldalletöltések száma: 6331773
2018. április 21. szombat 10:02,
Konrád és Zelmira napja van.

Marad a papíralapú recept is, nem kell mindenkinek e-személyi

erecept prim huA minap írtunk arról a hírről, miszerint bajban lesznek a 65 év felettiek az e-receptek kiváltásánál, mert személyi igazolványuk nem tartalma chipet, vagyis nem e-személyi. Amennyiben ilyent akarnak, akkor újat kell igényelniük, amelyet hatévente cserélni is kell.

   Nem teher, hanem pluszlehetőség az e-recept - hangsúlyozta a rendszer bevezetéséért felelős miniszteri biztos és a magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke csütörtökön, az MTI-nek nyilatkozva.

   A rendszer kidolgozása során végig szem előtt tartották, hogy egyes társadalmi csoportok felkészültebbek a digitalizáció eredményeinek felhasználására, mások kevésbé – derült ki a kormánynak a Népszava információjára adott válaszából.
   Az e-recept november elsejei bevezetésekor – felírási igazolás néven – megmarad a jelenleg is használatos vény, csak mellette lehetőségként jelenik meg két másik megoldás. Ezek szerint az e-személyivel vagy hagyományos személyi igazolvány és TAJ-kártya felmutatásával a recept nélkül is kiválthatjuk gyógyszereinket. A két rendszer egymás mellett fog működni, hiszen a digitális megoldást bevezető országok példája azt mutatja: hat-hét év elteltével emelkedik 90 százalék fölé a kiváltott receptek között az elektronikus változatok aránya.
   Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta, hogy november elseje nem jelent érdemi változást munkájukban, ugyanakkor mindenkit arra kérnek, hogy főleg a kezdeti időkben, vigyék magukkal a papíralapú vényt is. Jövő év végéig amúgy is kötelező a papír alapú vények kiállítása, de ha valaki kéri, utána is megkapja a hagyományos receptet orvosától.