Oldalletöltések száma: 6664954
2018. június 21. csütörtök 16:22,
Alajos és Leila napja van.

A roaming már megbukott, következhetnek a drága nemzetközi hívások

telefonhivas kulfoldrol ee co ukMindazok, akik télen síeléskor, nyáron üdüléskor haza akartak telefonálni, jól meggondolták, hogy mennyit beszéljenek, mert bizony a számunkra amúgy sem olcsó külföldi telefontarifákra ráépülő roamingdíjak még tovább drágították a beszélgetést. Ezen a roamingdíjak eltörlése segített.

   Úgy tűnik az Európai Parlament (EP) továbbra is drágállja a tagállamok közötti telefonálást és a szervezet hivatalos oldalán ezen a héten közzétett közleményük szerint újabb szabályozási változásokat kívánnak elérni a telekommunikáció terén. A közleményről az Itcafe.hu számolt be.

   Ahogy az informatikai portál írásából kiderül, a közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy egyöntetű felhasználói lelkesedés fogadta, hogy idén júniusban eltörölték a roamingdíjakat az EU-ban. Az új szabályok csak az EU-s roamingolásra vonatkoznak, vagyis amikor külföldi hálózatból kezdeményezünk hívást, a nemzetközi hívások esetében, amikor magyarországi hálózatból hívunk külföldi számot, a feltételeket és a díjat a szolgáltatók továbbra is maguk állapíthatják meg.    Ez pedig akár szélsőségesen magas összeg is lehet.
   Az EP ipari szakbizottsága a belső piaci szakbizottsággal egyetértésben kedden azt javasolta, a telekommunikációs irányelv reformja mondja ki, hogy az EU-s tagállamok között bonyolított nemzetközi hívások ne lehessenek irreálisan drágák. Nem ez volt az első eset, amikor az EP-képviselők felszólaltak a nemzetközi hívások magas ára ellen, tavaly az Európai Bizottsághoz fordultak a probléma miatt.
   A szakbizottság emellett a reform részeként egy olyan hatékony nemzeti „fordított 112-es” kommunikációs rendszer létrehozását is javasolja, amely egy természeti vagy ember okozta vészhelyzet esetén alkalmas a lakosság figyelmeztetésére és riasztására.
   A következő lépésként az EP plenáris ülése szavaz a mandátumról, amely feljogosítja a képviselőket, hogy megkezdjék a tárgyalásokat az Európa Tanáccsal a végleges szövegről – olvasható az Itcafe.hu információjában.