Oldalletöltések száma: 6664950
2018. június 21. csütörtök 16:22,
Alajos és Leila napja van.

Teljesen digitálissá (is) válhat a kgfb-kötés és papír sem kell hozzá

auto kgfb onlien comparescarsinsurancesquotes comAz autósoknak minden év végén, vagy már mind többeknek év közben a biztosításuk évfordulója előtt dönteniük kell arról, hogy maradnak-e a korábbi biztosítójuknál, vagy átmennek egy olcsóbb kötelező biztosítást kínálóhoz. Ez ugyan nem túl bonyolult művelet, de utánjárással jár. Hamarosan otthonról is intézhetjük kgfb ügyeinket.

   A biztosítók jó része már felkészült az online kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések bevezetésére – mondta Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője kedden az állami hírtévé műsorában.

   A szóvivő szerint már a parlament előtt van egy törvénymódosítás, amelyet ha elfogadnak, akkor a jövőben a kgfb törvényből kikerül majd az a rendelkezés, hogy „a biztosítási szerződés a felek írásbeli megállapodásával jön létre”. A döntés lényege, hogy a törvénymódosítást követően már írásbeliség és papír nélkül is lehet majd kgfb szerződést kötni, illetve felmondani.
   Jelenleg ha valaki az interneten köt biztosítást, akkor a szerződést ki kell nyomtatni és aláírva vissza kell küldeni a biztosítóhoz, a törvénymódosítás elfogadása után azonban a szerződés visszaküldésére már nem lesz szükség.
   A szakember elmondása alapján több mint 4,8 millió kgfb szerződés van a piacon és ha az új rendelkezés életbe lép, akkor az minden kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozni fog. A törvénymódosításnak elsősorban a magánszemélyek és személyautók esetében van jelentősége. Ez a módosítás lényegesen egyszerűsíti az alkusz cégek munkáját is, ugyanis a törvénymódosítást követően már az alkusz cégnek sem kell majd faxon vagy szkennelve a megbízási szerződést eljuttatni, ez digitálisan megoldhatóvá válik. Ennek következtében pedig csökkenek majd az alkusz cégek adminisztrációs költségei is.
   A Mabisz szóvivője szerint a kgfb szerződéseknél az online ügyintézés vélhetően csökkenti majd az árakat, ugyanakkor megjegyezte, hogy a papír alapú ügyintézés is megmarad, az online szerződéskötés egy lehetőség.