Oldalletöltések száma: 6664958
2018. június 21. csütörtök 16:23,
Alajos és Leila napja van.

Háznyi kőtömb rohan el mellettünk

asteroid 2012tc4 amazonaws comAki történetesen ezt a hírt pénteken olvassa el, már biztos lehet benne, hogy megúszta a Föld a soros kihívást, vagyis a nagy bajt okozó aszteroida-becsapódást. Ha pedig így van, akkor megint csak az emberiségre vár a feladat, hogy kipusztítsa önmagát.

   Egy nagyobb házhoz hasonló méretű kisbolygó, vagyis aszteroida halad el csütörtökön a Föld mellett, nagyjából 44 ezer kilométer távolságra, az égitest a tudósok szerint nem jelent veszélyt – írta az MTI híre nyomán az Inforádió.hu.

   A bolygónk mellett éppen csak elrohanó 2012 TC4 nevű aszteroida átmérőjét az amerikai űrkutatási hivatal 12-27 méteresre teszi. Amennyiben a Földnek ütközne, jelentős károkat okozna. Hasonló nagyságú égitest becsapódása 2013-ban Cseljabinszk orosz nagyvárosban komoly következményekkel járt. Ott nagyjából 1500 volt a sérültek száma és 7000 épület rongálódott meg.
   Mivel a következő becsapódás csak idő kérdése, a tudósok a 2012 TC4 elhaladásakor fontos információkhoz akarnak jutni, melyekre a jövőben szükség lehet. Az európai űrügynökség (ESA) közleménye szerint az égitest elhaladása remek alkalom arra, hogy a földközeli objektumok megismeréséhez és követéséhez szükséges nemzetközi eszközöket teszteljék, és megvizsgálják, hogyan tudna az emberiség egy valódi veszély esetén reagálni.
   Rüdiger Jehn, az ESA darmstadti repülésirányítási központjának vezetője szerint a cseljabinszkihoz hasonló ütközés 40-50 évente következik be. Olyan becsapódás, mint a 108 évvel ezelőtti, amikor egy 40 méter átmérőjű meteorit 2000 négyzetkilométer szibériai erdőt pusztított el, csak 300 évenként ismétlődik. Minél nagyobb az aszteroida, annál kisebb a találkozás valószínűsége. A szakember úgy véli, a becsapódás, amelynek következtében a dinoszauruszok kihaltak, már 65 millió éve történt.
   A tudósok becslése szerint évek, sőt évtizedek állnak rendelkezésére a jelenlegi eszközök birtokában, hogy egy nagyobb és veszélyesebb űrobjektum ellen védelmi intézkedéseket hozzanak. Jehn úgy gondolja, hogy a cseljabinszkihoz hasonló kisebb aszteroidák becsapódásait is úgy kellene előre jelezni, mint a tornádóveszélyt, hogy a fenyegetett területen lakóknak legalább egy hetük legyen a felkészülésre és a lehetséges károk enyhítésére – olvasható az MTI információjában.