Oldalletöltések száma: 6153799
2018. március 18. vasárnap 06:39,
Sándor és Ede napja van.

Búcsú a kéményseprőktől, bár ez cseppet sem veszélytelen

kemenysepro 1A Velencei-tó térségében, ahogy Magyarország valamennyi kisvárosában, falujában a családi házak vannak többségben. Ezek tulajdonosai közül sokan élték meg a kéményseprők időszakonkénti ellenőrzését úgy, hogy az felesleges kiadás (egy ideje ugyan már ingyenes volt), vagy zaklatás.

   Az Országgyűlés kedden megszüntette a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzését, amelyet ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezhet el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.

   Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ez pedig adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől – derült ki a belügyi tárca előterjesztésből.
   A 94 oldalas, úgynevezett salátatörvény emellett eltörli a házi vízigény kielégítésére szolgáló, 80 méternél sekélyebb kutak engedélyezési és bejelentési kötelezettségét. Továbbá kimondja, hogy azon kutaknál sem kell az eljárásért igazgatási szolgáltatási díjat fizetni, ahol a vízjogi engedélyezési eljárás fennmarad.