Oldalletöltések száma: 6153735
2018. március 18. vasárnap 06:29,
Sándor és Ede napja van.

Ne keseredjünk el, van ahol még rövidebb élet vár az emberekre, mint nálunk

korhazi folyoso 1Egy, a fizetős orvosi szolgáltatásokat megvásárolni nem tudó magyar polgár igencsak a bőrén érzi mindazt, amit most egy nemzetközi felmérés ország-világ elé tárt. Vagyis, hogy nincs elegendő pénz a gyógyításunkra és a leromlott egészségügy – na meg az életmódunk miatt is – rövidebb élet jut nekünk.

   Magyarország az OECD-országok átlagának nagyjából a felét költi az emberek egészségére. A születéskor itthon várható 76 éves élettartam öt évvel kevesebb az átlagnál, és több területen a legrosszabbak között vagyunk – idézte az Inforádió.hu a Napi.hu összeállítását az OECD legfrissebb egészségügyi jelentéséről.

   A legtöbb OECD-országban javul az egészségügyi ellátás színvonala és hozzáférhetősége, és az egészségügyi kiadások mára kiteszik az országok GDP-jének átlagosan 9 százalékát. A lakosság egyre tovább él, ezzel együtt a mentális és a krónikus betegségek terhei is folyamatosan emelkednek – derül ki a Health at a Glance 2017 című jelentésből, amelyet a Napi.hu szemlézett.
   A születéskor várható élettartam 1970 óta több mint 10 évvel nőtt, egy OECD lakos ma átlagosan 80,6 évnyi életre számíthat. A legjobb a helyzet Japánban, Spanyolországban és Svájcban, ahol a születéskor várható élettartam 83-84 év. A 44-es listán 35. helyen Magyarország áll 76 évvel. Magyarország a várható élettartam hosszában Mexikót, Brazíliát, Lettországot, Litvániát, Kolumbiát, Oroszországot, Indonéziát, Indiát és Dél-Afrikát előzi meg.
   Az OECD-államokban a halálozások több mint harmada iszkémiás (vérellátási zavar) szívbetegségre, stroke-ra, vagy valamilyen keringési betegségre vezethető vissza, minden negyedik halálesetet daganatos betegség okoz. A keringési betegségek halálozási rátája visszaesett, ezen beül az iszkémiás szívbetegségek miatti halálozás átlagosan a felére csökkent 1990 óta. A rákhalálozás 18 százalékkal mérséklődött. Magyarországon ugyanakkor a halálozási ráta az OECD-országok átlagos, 52 százalékos csökkenésével szemben 13 százalékkal mérséklődött.
   Az OECD-országok átlagosan, vásárlóerő paritáson számolva 4 ezer dollárt költenek lakosaik egészségére évente, a hazai kiadás 2100 dollár – derül ki a Napi.hu összeállításából, amelyből az Inforádió.hu idézett.