Oldalletöltések száma: 6154198
2018. március 18. vasárnap 08:45,
Sándor és Ede napja van.

Ésszerű döntés születhet

penz keves 24 huNagyon sok nyugdíjas korú embert riasztott el a közszférában a munkától a kormány korábbi döntése, amelynek értelmében választaniuk kellett a nyugdíj, vagy a fizetésük között, illetve ugyancsak sokan hagyták abba tevékenységüket a magánszférában, mert korlátozott a lehetséges éves keresetük.

   Rövidesen eltörölheti a kormány a 65 év alatti, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont annak érdekében, hogy többeket sikerüljön bevonni a foglalkoztatásba – írta a kormány lapja, a Magyar Idők.

   A kormány várhatóan szerdán tárgyalja a bérplafon eltörlését, azonban a munkaadói, valamint a munkavállalói oldal egyetértésének köszönhetően hamarosan meg is szűnhet a korlátozás. Az adatok azt mutatják, hogy az uniós átlaghoz képest mind az 55–64 éves korcsoportban, mind a 65 év felettieknél jóval alacsonyabb a foglalkoztatási rátánk. Az idősebb, az öregségi nyugdíj korhatárt be nem töltött korosztály komoly munkaerő-tartalékot jelent, a munkaadók pedig jelentős kedvezményeket vehetnek igénybe foglalkoztatásuk esetén.
   Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lap kérdésére felidézte, hogy a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának múlt heti ülésén a felek egyetértettek abban, hogy a 65 év alatti ellátottakra vonatkozó bérplafon eltörlése időszerűvé vált, ezt a Liga az intézkedés bevezetése óta következetesen kéri a kormánytól. Az érdekképviseleti vezető emlékeztetett: az ellátásban részesülő 65 év alattiak jelenleg évente a mindenkori minimálbérnek – tehát idén 127 500 forintnak – a 18-szorosát kereshetik meg egy év alatt.
   Ha az adóköteles keresetük meghaladja ezt az összeget, tehát az évi 2,295 millió forintot, havi átlagban pedig a bruttó 191 250 forintot, az érintettnek választania kell az ellátás és a munkaviszony között. Ráadásul munkajogi kérdéseket is felvet, hogy azok, akik az év utolsó hónapjaiban a keresetük érdekében lemondtak az ellátásukról, kimaradnak az egyszeri nyugdíjprémiumból, valamint minden egyéb juttatásból is. A rendszerben emellett jelentős kockázat, hogy amennyiben az ellátottat elküldik a munkahelyéről, de ellátásra abban az évben már nem jogosult, könnyen havi bevétel nélkül maradhat – olvasható a Magyaridők.hu oldalon.