Ausztrál influenza lesz az idei tél betegsége, de van oltás ellene

oltas influ sbs com auAz influenzát az emberek többsége – amíg meg nem kapja – nem tartja túl veszélyes betegségnek, néhány napi láz, köhögés, orrfolyás, vagy orrdugulás, ágyban fekvés, citromos tea mézzel és már vége is. Pedig az influenza nagyon is kemény, sokakat legyőző ellenfél, jobb megelőzni a bajt.

   A tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell számítani az idén Európában, ezért a szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy oltassa be magát – mondta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosa az állami hírtévében, kedden.

   Dr. Szlávik János azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy az úgynevezett ausztrál influenza idén 137 ezer embert fertőzött meg Ausztráliában. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden évben változik az influenzavírus és új törzsek alakulnak ki, és elkerülhetetlen, hogy az ausztrál vírustörzs elérje Magyarországot is.
   A már hozzáférhető oltóanyag védelmet nyújt a déli féltekén kialakult törzs ellen is. Ez nem jelent százszázalékos védelmet, de aki beoltatja magát, biztos lehet abban, hogy ha meg is fertőződik, a betegség nem lesz súlyos lefolyású nála. Magyarországon még mindig alacsony, 20-25 százalékos az átoltottság, miközben a kívánatos szint legalább 40 százalékos lenne.
   Szlávik doktor elmondta, hogy a jelenlegi légúti megbetegedéseket még nem az influenza okozza, mivel az általában december végén jelenik meg. Vagyis még mindenki időben beoltathatja magát, mivel a védettség kialakulásához, mintegy két hét szükséges.