Oldalletöltések száma: 6153769
2018. március 18. vasárnap 06:36,
Sándor és Ede napja van.

Megszűnik a menetrendkönyv, de menetrend azért lesz a vasútnál

menetrendkonyv reblog huA menetrend egyidős a vasút rendszeres közlekedésével. A menetrend az irányadó a vasúti dolgozóknak éppúgy, mint az utasoknak, akik közül a rendszeresen vonatozók szinte fejből tudják a vonalukon közlekedő vonatok indulási és érkezési idejét. Ha meg nem, hát megnézik a nyomtatott menetrendben.

   Ennek viszont hamarosan vége. A most használatos, három hét múlva lejáró menetrendkönyv az utolsó, a 2018-ast már nem nyomtatja ki a MÁV, de mindenki letöltheti magának pdf-ben – tudta meg a Fonódó.reblog.hu.

   A MÁV a blog írójának érdeklődésére megerősítette az eddigi pletykaszintű hírt, miszerint 2018-ra már nem nyomtatják ki a menetrendet, amely persze továbbra is létezik majd. Mint a vasúttársaság az ezirányú kérdésre adott hivatalos válaszában áll, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hozzájárult a nyomtatott menetrendkönyvek megszüntetéséhez a 2017/2018. évi menetrendi évtől, az már nem jelenik meg.
   Egy 2014-ben végzett utaselégedettségi vizsgálat szerint az utazók mindössze 1,5 százaléka tájékozódik már csak a menetrendkönyvből. A nemzetközi tendencia is ennek megfelelő: a német vasút 2008/2009-ben, az osztrák 2011/2012-ben szüntette meg a nyomtatott menetrendkönyvet.
   A menetrendkönyvek szerepét az elektronikus utastájékoztató források mellett a jelenleginél hangsúlyosabban és szélesebb körben megjelenő vonali menetrendek veszik át. Továbbra is elérhető és letölthető a vasút belföldi közszolgáltatási tartalmának naprakész menetrendje az Elvirában és a MÁV-csoport honlapján – írta a Fonódó.reblog.hu.