Oldalletöltések száma: 7640461
2018. november 15. csütörtök 23:40,
Albert és Lipót napja van.

Ha ez így megy tovább, csak plázákban és szupermarketekben vásárolhatunk

bolt kicsi kettosmerce blog huKözel másfél évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a vasárnapi boltzárat – amelyet nagyjából a népharag eltörölt, legalábbis egyelőre – nagyrészt a kisboltok védelmében akartak bevezetni a megfontolt döntéshozók. De nem sokkal később kiderült, éppen ezek a boltok lettek a kísérlet vesztesei.

   A helyzet e téren tovább romlott. Magyarországon egyre kevesebb boltban vásárolhatunk, ami a kiskereskedelem koncentrációjára vall. A visszaesés az ország egész területét érinti – írta a Portfolio.hu.

   Az idei év közepén már csak 126 160 bolt létezett Magyarországon, ez pedig azt jelenti, hogy egy év alatt 4800 bolt zárta be a kapuit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adataiból. A kiskereskedelmi üzletek számának folyamatos zuhanása megállíthatatlan, és 2010 elejéhez képest már közel 17 ezres a csökkenés. Az élelmiszer és a nem élelmiszer boltok száma egyaránt esik.
   Az összesítés tartalmazza az üzemanyagtöltő állomásokat, de a gépjármű és a járműalkatrész üzleteket nem (az EU szabályozásával összhangban). Utóbbival együtt 133 890 üzlet volt június végén, Magyarországon, a tendencia azonban így sem változik. Az egy évvel korábbihoz (138 800) képest ezzel még nagyobb, 4900-as a csökkenés.
   A statisztikai hivatal korábbi értékelése szerint a visszaesésben a nemzeti dohányboltok létrehozása, az online pénztárgéprendszer kialakítása, valamint a 2015 márciusában bevezetett, közel egy évig érvényben lévő, vasárnapi nyitva tartás tilalma játszhatott szerepet.
   A 2016 júniusa és 2017 júniusa közötti időszakban az 5 és 10 ezer lakos közötti, valamint a 100 ezer fő feletti települések jártak igazán rosszul, ugyanis ott 5%-kal csökkent az üzletek száma. Négy év alatt pedig a boltok 10%-a bezárt a 2-5, valamint az 5-10 ezer lakos közötti településeken. Ennél is nagyobb, 19%-os hanyatlást láthattunk a 100 ezer főt meghaladó népességű városokban – írta a KSH statisztikája alapján a Portfolio.hu.