Oldalletöltések száma: 6492596
2018. május 24. csütörtök 11:41,
Eszter és Eliza napja van.

Majd a NAV megcsinálja, jön az online számlázás

szamla 24 huBizonyára – a könyvelőket leszámítva – sokaknak jelent segítséget, ha az adóhivatal készíti el az adóbevallást. Úgy tűnik, a jövő útja az, hogy mind több adózással kapcsolatos bevallás elkészítését vállalja magára a hatóság. Reméljük, ha kiderül, hogy mindezt hibásan tette, csak önmagát bünteti majd meg.

   Az online számlázás jövő nyári bevezetése megteremti annak lehetőségét, hogy az adóhivatal részlegesen kitöltse a vállalkozások áfabevallását is – tudta meg az MTI. A rendszer még hét hónapig tesztüzemben működik majd.

   A NAV már most vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a számlainformációk feldolgozásával a hivatal hogyan segíthetne a lehető leghatékonyabban és legegyszerűbben az áfabevallás kitöltésében is. 2018. július 1-jétől ugyanis a vállalkozók által kiállított és befogadott – 100 ezer forint feletti áfát tartalmazó – számlák adatai az adóhivatal rendelkezésre állnak.
   A vállalkozóknak nem árt felkészülni már most arra, hogy a számlázó programok bekötése után a számla adatainak eredeti tartalma nem írható át. Annak ellenére, hogy a jogszabályok ezt nem engedik, a revizorok sokszor találkoztak utólagosan visszadátumozott számlákkal. Az online rendszer rostáján például automatikusan és azonnal fennakadnak azok a csalárd adózók, akik a számlát az ellenőrzés ideje alatt visszadátumozva állítják ki . A hamarosan bevezetendő online számlázásnak köszönhetően a NAV évi 50 ezer milliárd forintnyi számlaforgalom adatait vizsgálva valós időben tudja majd kiszűrni a csalárd cégeket, fiktív számlázókat.
   A kézi számlázás esetén a számla adatait, ha az áfa összege eléri vagy meghaladja a félmillió forintot, legkésőbb a kiállítást követő nap egy webes felületen kell rögzíteni. Ha félmilliónál kevesebb a számlában szereplő áfa összege, akkor a rögzítésre öt napja van az adózónak.
   Az online számlázás a vállalkozások adminisztrációs terheit jelentősen csökkenti, ezért legkésőbb jövő nyáron érdemes a számlatömböket számlázó programra cserélni – derül ki az MTI információjából.
   Akit érdekel a nemsokára működő új online számlázás, a részleteket itt megtekintheti.