Oldalletöltések száma: 6492602
2018. május 24. csütörtök 11:42,
Eszter és Eliza napja van.

Szobrot emeltek az agárdi Madárvárta alapítójának

radetzkyszobor feol huSzépen sokasodnak a szobrok az agárdi vasútállomással szemben, a szabadstrandhoz vezető sétány és kerékpárút mellett. Olyan emberek mellszobrait tekinthetik meg az arra járók, akik sokat tettek a Velencei-tó élővilágáért, a tó értékeinek megőrzésért.

   A Madárvárta első igazgatójának, id. Radetzky Jenőnek szobrát, Kontur András szobrászművész alkotását, vasárnap avatták fel az agárdi csónakkikötőnél – írta az eseményről a Feol.hu.

   Az agárdi folyamatosan bővülő szoborparkban olyan nagyságokról készült képzőművészeti alkotások találhatók, mint Herman Ottó, Chernel István és Solymos Ede. Most az agárdi Madárvárta első igazgatója, id. Radetzky Jenő szobra került a másik három szobor mellé. A megvalósítás – amint a szoborpark többi alkotása is –, a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásában jött létre.
   Id. Radetzky Jenő tudós, tanár, népművelő, közéleti ember, tudományos és ismeretterjesztő előadó, szakmai cikkek és tanulmányok írója, természetfotós, kisfilmek alkotója volt, hangzott el a szoboravatón – olvasható a Feol.hu tudósításában.
   Radetzky Jenő 1909. június 14-én született a Pest megyei Tárnok községben. Édesapja Radetzky Dezső tanító volt, aki munkája mellett a madár- és rovarvilággal kapcsolatos tudományos gyűjteményt hozott létre. A fiatalember Budán, a Werbőczy Gimnáziumban tanult, s mivel a család időközben Székesfehérvárra költözött, az érettségi vizsgát már ott, a cisztercita gimnáziumban tette le. A gimnázium után a Pázmány Péter Tudományegyetem természetrajz-földrajz szakán 1932-ben szerezett középiskolai tanári oklevelet, dicséretes minősítéssel. Tanári állást ugyanakkor csak öt évvel később kapott. A középiskolai tanári diploma megszerzése után a Fehérvári Múzeum ingyenes gyakornokként alkalmazta.
   Az agárdi Chernel István Madárvártát id. Radetzky Jenő alapította és vezette egészen 1991-ben bekövetkezett haláláig.