Oldalletöltések száma: 6492618
2018. május 24. csütörtök 11:44,
Eszter és Eliza napja van.

Ha ön Díjnet használó, nem árt, ha tudja, mi történik 18 hónap után

dijnetBár még mindig a sárga csekk az úr, mind többen választják az elektronikus számlafizetés valamilyen módját a közüzemi számlák kiegyenlítésére. Ilyen lehetőség például a Díjnet szolgáltatása. Most egy új gonddal szembesülnek mindazok, akik ezt az igen egyszerű fizetési módot veszik igénybe.

   Arról nagyon eltérő a vélemény, hogy meddig kell megőrizni a befizetések igazolását úgy a sárga csekkek, mint a különféle digitális befizetések esetén. Ha körbekérdezünk ismerőseink körében bizonyára az egytől, a tíz esztendőig mindennel találkozunk majd.

   A sárga csekkek esetében még viszonylag egyszerű a befizető helyzete, hiszen egyszerűen csak bedugja az igazolószelvényt egy arra kijelölt dossziéba, fiókba. De a digitális visszaigazolás már más eset.
   Ahogy a tavaly megszűnt Távszámla, úgy a Díjnet is eddig határozatlan ideig tárolta a befizetéseket, azokat vissza lehetett keresni, Most viszont a Díjnet arról értesítette az ügyfeleit, hogy aki szeretné az ingyenes 18 hónapos tárolási időn túl is egy helyen, biztonságban tudni minden számláját, annak egy új szolgáltatást, a SzámlaPlust kell igénybe vennie, illetve előfizetni rá.
   De vajon, ahogy a bevezetőben is kérdeztük, meddig kell egy befizetőnek megőriznie a számláit? Nos, az internetet böngészve arra jutottunk, hogy minderre nincs egységes szabály, sőt ilyen kötelezettség sincs, vagyis a fogyasztónak legfeljebb csak jól felfogott érdeke a befizetés igazolásának megőrzése, mert ezekkel a bizonylatokkal tudja igazolni a befizetés tényét, bármely szolgáltatóról is legyen szó. Az viszont tény, hogy a szolgáltatónak 5 év megőrzési kötelezettségük van.
   Azért tanácsként ajánlhatjuk, hogy aki nem akar előfizetni plusz szolgáltatásra, mentse le valamilyen adathordozóra a digitális visszaigazolásait, hiszen a nagyobb szolgáltatók is azt ajánlják, hogy legalább öt évig őrizzük meg azokat.