Oldalletöltések száma: 6492627
2018. május 24. csütörtök 11:45,
Eszter és Eliza napja van.

Otthon Melege: minden pályázó nyer

mosogepekSzeptemberben írtunk arról, hogy a kormány lakossági gázkonvektor-cserére, mosó- és hűtőgépcserére hozott létre egy meglehetősen komoly alapot. Támogatásra az Otthon Melege prgogramban, lehetett pályázni. Sokan viszont kimaradtak, mert a keret egy-egy területen szinte órák alatt kimerült.

   Az idén tavasszal az hatékony energiájú hűtő-, vagy fagyasztókészülékek, mosó- és szárítógépek beszerzéséhez meghirdetett támogatás eredetileg tervezett 600 millió forintos keretösszegét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2,6 milliárd forintra emeli – írta Azénpénzem.hu.

   Az idén májusban hirdették meg, de valójában augusztusban indult el a háztartási nagygépek csereprogramja. A pályázatra rendelkezésre álló keretösszeg 600 millió forint volt, de már a jelentkezési lehetőség első óráiban özönlöttek a pályázatok. A tendert területenként í sokszor még az ebédidő vége előtt lezárták.
   Ahogy azt tegnap bejelentették, a háztartási nagygépek energia-megtakarítást eredményező cseréjére meghirdetett alprogram eredetileg 600 millió forintos keretösszegét az óriási érdeklődésre tekintettel több mint négyszeresére emeli a kormány. A megnövelt forrásmennyiségnek köszönhetően minden sikeres pályázó megkapja a 25-45 ezer forint közötti támogatást.
   A pályázatok elbírálása a végéhez közeledik, várhatóan karácsonyig le is zárul, a döntésekről minden pályázó e-mailben kap értesítést. A keretösszeg megemelésével több mint 61 ezer magyar család cserélheti le háztartási gépeit, ezáltal további 12-20 ezer forinttal csökkenhetnek a háztartások éves rezsikiadásai.
   A minisztérium tájékoztatása szerint az Otthon Melege Program másik két, párhuzamosan zajló alprogramja esetében, ha a támogatói okirattal rendelkező pályázó a beruházást már elvégezte, és most benyújtja a kiírásnak megfelelő, hiánytalan elszámolását, akkor az elnyert támogatási összeget még idén kifizetik számára.
   A 2017-ben fűtési rendszerek korszerűsítésére és a gázkonvektorok cseréjére elindított alprogramokra összesen mintegy 5 ezer pályázat érkezett be. A megtakarítás éves összege korszerű gázkonvektor beszerzése esetén közel 50 ezer forint lehet, egy kazáncserével pedig elérheti a 100 ezer forintot – írta Azénpénzem.hu.