Oldalletöltések száma: 6153775
2018. március 18. vasárnap 06:37,
Sándor és Ede napja van.

Félmilliárdból tízezreket védhetne meg az állam egy súlyos betegségtől

szívbeteg napidoktor huAz idősebbek közül sokan beoltatják magukat a számukra ingyenes influenza elleni védőoltással, amit igen helyesen tesznek, de leselkedik rájuk az influenzánál is nagyobb veszély és az ellen nem védekeznek, pedig lehetne.

   Akár már évi félmilliárd forintos költségvetési támogatás elegendő lenne ahhoz, hogy a jelenleginél lényegesen kevesebb idős ember kerüljön kórházba, illetve haljon meg bakteriális tüdőgyulladás következtében – írta a Magyaridők.hu.

   Minden életkorban okozhat súlyos betegségeket, például középfül-, arcüreg-, tüdő- vagy agyhártyagyulladást, sőt vérmérgezést és gennyes ízületi gyulladást is a streptococcus pneumoniae (pneumococcus) nevű baktérium, a legveszélyeztetettebbek azonban az öt év alattiak és a 65 év felettiek.
   A gyermekeknek 2014 óta az állam a kötelező oltási rend részeként ingyen biztosítja a pneumococcus baktérium elleni oltást, és a Magyar Infektológiai Társaság már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a pneumococcus fertőzések gyakorisága és halálozási aránya ötvenéves kortól, az immunrendszer gyengülésével párhuzamosan meredeken emelkedik, ezért e kor felett mindenkinek ajánlott a védőoltás. Hasonlóan foglalt állást az Országos Epidemiológiai Központ, de az  idősebbek ingyenes védőoltásáról egyelőre nem született döntés.
   Mivel egyetlen adag vakcina élethosszig tartó védelmet biztosít, fokozatos bevezetéssel, például az aktuálisan nyugdíjba vonulók vagy bizonyos életkori csoportok számára biztosított térítésmentes oltással az idős generáció jelentős hányada védetté válhatna néhány év alatt. A pneumococcus védőoltás Szlovákiában idén szeptembertől az 59 év felettieknek, Csehországban szintén ez évtől a 65 év felettieknek ingyenes.
   A védőoltás jelentőségét mutatja, hogy a bakteriális tüdőgyulladás okozta halálozás a modern antibiotikumos terápia ellenére is változatlanul 12 százalék körüli az elmúlt hatvan évben Európa-szerte. Az 50–64 közöttiek közül évente nyolc-tízezren, a 65 év felettieknél már 22-25 ezren szorulnak kórházi kezelésre tüdőgyulladás miatt.
   A lap információja szerint a több mint 16 ezer forintba kerülő védőoltást tavaly kevesebb mint hat és fél ezren adatták be. Az idősek gyakran a tünetmentes, de a garatjukban baktériumot hordozó unokáktól kapják el a fertőzést, ami egy influenza szövődményeként vezethet súlyos vagy halálos kimenetelű megbetegedéshez.  Az influenzajárványok halálos áldozatainak többségénél valójában a pneumococcusos felülfertőződés okozza a tragédiát – olvasható a Magyaridők.hu írásában.