Oldalletöltések száma: 6500691
2018. május 26. szombat 02:25,
Fülöp és Evelin napja van.

Veszélyes az akrilamid, pedig jó ideje esszük

hasabburgonya chefkoch deA legrosszabb forgatókönyv szerint el kellene köszönnünk az olajban sütött krumplitól, péksütemények sorától, egyes bébiételektől, de még a kávétól is, vagy egy másfajta előállítási módot kellene találnunk annak érdekében, hogy betartsuk az öt hónap múlva életbe lépő szabályozásokat.

   Az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedések és referenciaszintek megállapításáról szóló rendeletet 2018. április 11-től kell kötelezően alkalmazni – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI megkeresésére.

   Az akrilamid, amely potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát, olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak. Főzött ételekben nem fordul elő. Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt (olajban sütött) termékek és szeletelt burgonyaszirom, a snackételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér tartalmazzák a rákkeltő anyagot. De a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve a finom pékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet) gyártóinak is különösen figyelniük kell. Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek is.
   Az új uniós rendelet kötelező intézkedéseket ír elő az élelmiszeripari vállalkozók számára az élelmiszerekben található akrilamid mennyiségének csökkentésére. Ebben a rendeletben nem élelmiszerbiztonsági határértékeket állapították meg, hanem referenciaszinteket.
   Az otthoni sütés során is lehet tenni azért, hogy kevesebb akrilamid képződjön. Például, ha a gyorsfagyasztott sült krumplit otthon készítik el, akkor az olajban sütéskor a hőmérséklet 160-175 Celsius fok közötti, sütő használata esetén pedig 180-220 Celsius fok közötti legyen. A légkeverés funkció bekapcsolásával alacsonyabb hőmérséklet is megadható. Emellett az otthoni sült krumpli készítésekor javasolt előfőzni a krumplit sütés előtt – közölte a Nébih.