Oldalletöltések száma: 6500690
2018. május 26. szombat 02:25,
Fülöp és Evelin napja van.

7320 Ft, nem érdemes rajta spórolni

taj igazolany praxis blog huAdókat és járulékokat nem szeretünk fizetni, pedig ezek jelentik az államnak azokat a bevételeket, amelyekből aztán sok más feladat mellett működtetni tudja például az egészségügyi rendszerünket. Jogos elvárás tehát, hogy mindenki fizessen egészségügyi hozzájárulást is.

   Hivatalosan is közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy jövőre havi 7320 forintra nő az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, ez napra lebontva 244 forint. Ez az összeg 210 forintos emelést jelent az idei 7110 forinthoz képest – tudta meg a Napi.hu.

   Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük azoknak a belföldi személyeknek, akik nem biztosítottak, továbbá egészségügyi szolgáltatásra semmilyen jogcímen nem jogosultak, a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak, a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozók után, a társas vállalkozásoknak tagi munkavégzés esetén, illetve a szociális szövetkezeteknek.
   A járulékot rögtön azután kell elkezdeni fizetni, hogy a jogosultság megszűnt. A könnyítés annyi, hogy 15 napon belül kell jelentkezni a NAV-nál.
További könnyítés az úgynevezett „passzív jogon való jogosultság”, amely a biztosítási jogviszony megszűnését követő 46. naptól keletkezik, amennyiben a belföldinek minősülő személy korábbi jogviszonya legalább 45 napig fennállt, vagy a 45 napnál rövidebb biztosítási jogviszonyt megelőző 30 napon belül volt 45 napnál hosszabb időtartamú biztosítási kötelezettség alá tartozó jogviszonya,
   Amennyiben a belföldinek minősülő személy biztosítási jogviszonya 45 napnál rövidebb volt a megszűnését megelőzően, akkor az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság azzal az időtartammal hosszabbodik meg, amennyi ideig a jogosultsági feltétel fennállt, és a járulékfizetési kötelezettség a megszűnést követő naptól kezdődik (például ha a biztosítási jogviszony 30 napig állt fenn, akkor a járulékfizetési kötelezettség a biztosítási jogviszony megszűnését követő 31. naptól áll fenn).    A passzív jogviszony a szünetelés első napjától fennáll – derül ki a Napi.hu információjából.