Oldalletöltések száma: 6153786
2018. március 18. vasárnap 06:38,
Sándor és Ede napja van.

Messze még a nyugat

penzszamolasBizonyára egyikünkben sem merül fel a gondolata annak, hogy keveset vásárolnánk, fogyasztanánk, hiszen rendre tele vannak vevőkkel a szupermarketek és ilyenkor, karácsony táján szinte bevehetetlenek a bevásárló központok, amelyekre folyamatosan ki lehetne tenni a megtelt táblát. Pedig mindez csak a látszat.

   Mint kiderült, nagyon is hátul vagyunk uniós összehasonlításban a fogyasztásunkkal. Vásárlóerő paritáson (azonosság) számolta az európai országok egy főre jutó fogyasztását és a GDP alakulását az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat – írta a Napi.hu.

   Az EU-tagállamok között mindössze öt akad, amelyben a fogyasztás több mint 30 százalékkal marad el az uniós átlagtól, közülük hátulról a negyedik Magyarország. Nálunk a fejenkénti mennyiség az uniós átlag 63 százalékára rúg. Az egy főre jutó, az uniós átlag 67 százalékát kitevő GDP termelés ugyanebbe a csoportba sorolja Magyarországot, csak a helyezés eggyel jobb, itt hátulról az ötödik hazánk az EU-tagállamok között.
   2014-2016 között a magyar egy főre jutó GDP az EU átlagának 68 százalékáról 67 százalékra csökkent, a fejenkénti fogyasztás az átlag 62 százalékáról nőtt annak 63 százalékára. Az uniós átlagtól való eltérés két szélső értéke Bulgária és Luxemburg, míg előbbi GDP termelése 49 százalékkal az uniós átlag felét sem éri el, utóbbié 258 százalékkal annak két és félszerese. Az egy főre jutó fogyasztásban ugyanez a két ország képviseli a két szélső értéket, míg a luxemburgiak az európai átlag 132 százalékát költik magukra, a bolgár lakosságra fejenként 53 százalék jut.
   Nem áll sokkal jobban Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Lengyelország sem, az átlagtól való lemaradásuk 20-30 százalék között van.
   Az egy főre jutó fogyasztás az utóbbi három évben nagyjából stabil maradt az európai országok többségében, kivéve Romániát, Észtországot és Litvániát, ahol jelentősebb növekedést regisztráltak, illetve Luxemburgot, Ausztriát, Belgiumot és Görögországot, ahol a csökkenés volt kifejezettebb – összesítette az Eurostat adatait a Napi.hu.