Oldalletöltések száma: 6154214
2018. március 18. vasárnap 08:48,
Sándor és Ede napja van.

Itt már tényleg csak a robotok segíthetnek

sisak samuitimes comA munkaerőgondokkal küzdő nyugati államok vezetői a háborús menekültek humanitárius befogadásával egyúttal a kínzó munkaerőhiányukat is megoldani gondolták. A legismertebb német autógyár 2015-ben például több ezer menekült foglalkoztatását tervezte.

   Úgy tűnik, hogy a jóval több mint egymillió menekült nem jelentett munkaerőt a gazdaságilag fejlett országok számára. Az Eurostat friss adatai szerint ugyanis megállíthatatlanul emelkedik a munkaerőhiány az Európai Unióban. Az adatokból az is kiderült, hogy Magyarországon mekkora a baj – írta a Portfolio.hu.

   Az idei harmadik negyedévben 2%-ra emelkedett az üres álláshelyek aránya az EU-ban az előző év azonos időszakában mért 1,7%-ról, vagyis az unió egészében növekvő munkaerőhiányról lehet beszélni. A probléma az iparit, építőipart és a szolgáltató szektor egyaránt érinti.
   A legnagyobb gonddal Csehország küzd, ott az álláshelyek 4,1%-a áll betöltetlenül. A második legrosszabbul álló Belgiumban 3,6%, Németországban 2,7% a munkaerőhiány. Súlyos a helyzet Ausztriában (2,6%), az Egyesült Királyságban (2,6%), Hollandiában (2,5%) és Magyarországon (2,4%) is. Ráadásul hazánkban 0,4%-pontal nőtt az üres álláshelyek aránya az előző év azonos időszakoz képest.
   Vannak ugyanakkor tagállamok, amelyek inkább munkanélküliséggel néznek szembe, a konjunktúra azon szakaszában vannak, amikor elegendő szabad munkaerő áll rendelkezésre. Görögországban az álláshelyek mindössze 0,5%-a állt betöltetlenül, Bulgáriában és Spanyolországban 0,8%, Portugáliában pedig 0,9% volt az arány.
   Az Eurostat adatai alapján látható, hogy a probléma majdnem az összes országot érinti. Az üres álláshelyek aránya 22 országban nőtt, 2-ben nem változott, 3-ban csökkent éves alapon – összegezte a Portfolio.hu az Eurostat adatait.