Oldalletöltések száma: 6153806
2018. március 18. vasárnap 06:40,
Sándor és Ede napja van.

Ünnepi gyógyszereit beszerezte már?

gyogyszerekIsmert jelenség, hogy az embernek sokszor akkor van leginkább szüksége orvosi segítségre, vagy egy éppen elfogyó gyógyszerre, amikor ünneppel bővült hosszú hétvége, vagy történetesen karácsony van. Nyilván idén is sok ember kerül bajba az ünnepek alatt, nem árt felkészülni rá.

   Miután december 24-e idén vasárnapra esik, a karácsony háromnapos lesz. Az ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is az ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot – hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a honlapján.

   A közlemény szerint december 24-én a vasárnap is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos vasárnapi munkarendjük szerint, hanem általában 14 óráig tartanak nyitva. Karácsony első és második napján december 25-én és 26-án csak az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.
   December 31-én, vasárnap, a szokásos vasárnapi nyitva tartás szerint lesznek nyitva a gyógyszertárak, január elsején viszont csak az ügyeletes gyógyszertárakban szerezhetők be gyógyszerek.
   Az OGYÉI karácsony és újév közeledtével felhívta a lakosság figyelmét: fontos a rendszeresen alkalmazott készítmények beszerzése és az ünnepnapok torlódása miatt a váratlan helyzetekre is fel kell készülni. Idősebb és rendszeres gyógyszerszedőknek a szokásosnál fokozottabban kell ügyelniük a megfelelő mennyiségű gyógyszerek otthon tartására.
   Példaként emelték ki, hogy gyermekek számára mindenképpen, de felnőtteknek is tanácsos beszerezni láz- és fájdalomcsillapító-szereket, és a torokfertőtlenítő-, orrcsepp-, köptetőkészleteket is ajánlott ellenőrizni.
   Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az adott településre, vagy megyénként akár kilistázva, az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni a www.ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/ oldalon – írta az intézet.