Oldalletöltések száma: 6153731
2018. március 18. vasárnap 06:28,
Sándor és Ede napja van.

Egy órán belül megúszható lesz a büntetés

e matrica navigator medija huIgen sok autós fizetett már veretes büntetést amiatt, hogy figyelmetlenül felhajtott egy fizetős autópályára, vagy elfelejtette időben megvenni az aktuális matricáját és hiába akarta pótlólag és önként rendezni tartozását, már csak a büntetéssel együtt tehette. Egy kicsit talán könnyebb lesz a levegő e téren.

   Az e-matricás rendszer tervezett változásai szerint az autópályák fizetős szakaszára felhajtás után is lehetne e-matricát vásárolni. Ez talán a legfontosabb újdonság a jövőre életbelépő szabályok közül – írta a Hvg.hu.

   A tervezetben az is szerepel, hogy hosszabbodna a pótdíjbefizetés határideje, bővülne a nagycsaládosokat érintő úthasználati kedvezmény, valamint csökkennének az autósok költségei és adminisztrációs terhei.
   Az előterjesztő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) honlapján közzétett dokumentum szerint az útdíjhasználati jogosultságot a díjköteles útra hajtást követő egy órán belül büntetés nélkül lehetne megvásárolni. A jogosulatlan úthasználatért kiszabott alappótdíj az eddigi 30 nap helyett csak 60 nap elteltével emelkedne, emellett csak különbözeti pótdíjat kellene fizetni, ha a jármű a rá vonatkozó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik.
   A rendeletmódosító javaslat szerint egy évben többször, az eddigi 15 nap helyett 75 napig is kérhető lenne a pótdíj maximálása két alappótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére, ha a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettség keletkezett. Jelentős büntetés esetén az üzemeltető természetes személy kérelmére részletfizetés lenne engedélyezhető. A változás alapján egy rendszám naptári naponként egy pótdíjjal sújtható, és az éjfélnél kissé tovább tartó úthasználatra nem lehetne két büntetést kiszabni. Az üzemszünet idejét követő legalább 60 percig nem szabható ki pótdíj.
   A több mint 7 utas szállítására alkalmas járművek kedvezményét nemcsak a négy-, hanem a háromgyermekes családok is igényelhetnék, egyszerűsödne a jogosultság átírása például családon belüli átadás esetén, emellett megszűnhet az a gyakorlat, amely rendszámelírás esetén karakterenkénti díjfizetést ír elő. A tervezet szerint júniustól a motorosok kedvezményes havi matricát vehetnének.
   Az új szabályok 2018. január 1-jétől léphetnek hatályba, egyes rendelkezések folyamatban lévő ügyekre is alkalmazhatóak lesznek – írta a Hvg.hu az NFM honlapján megjelent tervezet alapján.