Oldalletöltések száma: 6154240
2018. március 18. vasárnap 08:53,
Sándor és Ede napja van.

Cégkapu: átmeneti egy év

ceglapu eközigazgatás huBár a magyarországi vállalkozások számára január 1-jétől már kötelező a cégkapus regisztráció, illetve ugyancsak kötelező annak használata, még mindig sok olyan kisebb vállalkozás van, amely még csak nem is regisztrált az új szolgáltatásra. Most kaptak egy légvételnyi halasztást.

   Januártól még nem kötelező a Cégkapu használata a gazdálkodó szervezeteknek, a jogszabály 2018-ra átmeneti időszakot vezetett be, a cégek jövőre is a képviselőik Ügyfélkapus tárhelyén keresztül kommunikálhatnak az adóhatósággal – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel a napokban.

   Ahogy a hatóság írta közleményében, a vállalkozások az adóügyeiket továbbra is a lehető legkényelmesebben, elektronikusan intézhetik. Az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás az adóügyek intézésében, és 2018-tól még a cégek is használhatják az Ügyfélkaput.
   A gazdálkodó szervezetek jelentős többsége elektronikusan tartja a kapcsolatot a NAV-val, amihez csak ügyfélkapus regisztrációra vagy tárhely szolgáltatást is magában foglaló e-személyi igazolványra van szükség.
   Az Ügyfélkapu vagy Cégkapu használatáról a 2018 január elsejétől december 31-ig tartó átmeneti időszakban a cég dönthet. A NAV kizárólag az adózótól Cégkapun keresztül érkezett ügyekben küldi a válaszüzenetet a Cégkapun keresztül, minden más esetben az Ügyfélkaput használja – közölte az adóhatóság.