Oldalletöltések száma: 6154152
2018. március 18. vasárnap 08:36,
Sándor és Ede napja van.

Oly sok lesz, hogy meg fogjuk unni a hosszú pihenőket idén

hosszu hetvege wiki startlap huBár a kormány elmeszelte a szenteste napjának, december 24-ének munkaszüneti nappá nyilvánítását, a lakosság ezt már jóval korábban megoldotta. Ezen a napon, ha munkanap is van, csak az dolgozik, akinek elengedhetetlen a munkája. De nem kell tartanuk attól, hogy csak a karácsony lesz háromnapos ünnep 2018-ban.

   Idén a munkanap-áthelyezések és a háromnapos hétvégék miatt összesen tízszer lesz legalább három szabad napunk, de a legjellemzőbb a négynapos hétvége lesz. A tízből hatszor négy-, háromszor három, egyszer pedig öt napra áll majd le az ország – számolta össze az Index.hu.

   Az első háromnapos hétvégét egyből az új év hozza el: a vasárnapi szilveszter után január 1-jén, hétfőn sem kell dolgozni. Ahogy hosszú hétvégével jön, azzal is megy majd 2018, sőt, még hosszabbal. Egy év múlva ilyenkor december 29-e, szombattól január 1-je, keddig nem kell dolgozni, vagyis négynapos pihenőt kapunk.
   A 2017-ben életbe lépett nagypénteki törvénymódosítás miatt ugyancsak négynapos lesz a húsvéti hétvége: március 29-e, csütörtök után április 3-án, kedden kell legközelebb dolgozni. A másik tavaszi egyházi ünnep, a pünkösd háromnapos lesz, május 21-én, hétfőn nyúlik meg egy nappal a hétvége. Ugyancsak háromnapnyi pihenést köszönhetünk annak, hogy augusztus 20. hétfőre esik majd ebben az esztendőben.
   A négynapos hétvégék március 15-én, csütörtökkel kezdődnek, ekkor 14-e után legközelebb 19-én kell majd dolgoznunk. Május elseje keddre esik, így akkor is négy szabadnapot kapunk, ahogy kedden lesz október 23-a is. November elseje pedig csütörtökön lesz, így október 19-e és november 5-e között, 16 nap alatt mindössze 6 napon kell dolgozni.
   Karácsonykor aztán végképp leáll az ország: idén december 25-26. keddre és szerdára esik, és ugyan nem lett ünnepnap, de 24-én, hétfőn sem kell majd dolgozni menni. Vagyis december 22-e, szombat és 26-a, szerda között ötnapos hétvégét élvezhetünk, amit két munkanap után újabb négy pihenőnap következik.
   Ennek van ára is, hiszen hatszor ugyanis csak egynapos lesz a hétvégénk, mert szombatonként kell ledolgoznunk a keddek és csütörtökök miatt szabadnappá tett munkanapokat. Március 10-én a 16-át, április 21-én a 30-át, október 13-án a 22-ét, december elsején a szenteste napját, míg december 15-én szilvesztert fogjuk ledolgozni – derül ki az index.hu összeállításából.