Oldalletöltések száma: 6154121
2018. március 18. vasárnap 08:30,
Sándor és Ede napja van.

Jön a kéményseprő, de csak ha hívják

kemenysepres sokszinuvidek 24 huAhogy arról a Vé már beszámolt, január elsejével megváltoztak a kéményseprés szabályai. A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek tulajdonosai az általuk használt tüzelő-, fűtőberendezés fajtájától függően évente, vagy kétévente, továbbra is ingyenesen vehetik igénybe a kéményseprő-ipari ellenőrzést, de kérniük kell.

   A változás lényege tehát az, hogy az egylakásos ingatlanban, jellemzően családi házban élők 2018. január elsejét követően nem kapnak a kéményseprő-ipari szervtől, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól a kéményellenőrzés időpontját meghatározó értesítést – hívta fel a figyelmet honlapján a Fejér.katasztrófavédelem.hu.

   Ahogy a katasztrófavédelem honlapján olvasható, a kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezése nyomán érkezik majd és végzi el a sormunkában előírt feladatokat. Az ingatlanhasználó tehát szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval a kéményellenőrzés időpontját és nem függ a szolgáltató munkavégzésének menetrendjétől. A lakossági szektorban továbbra is kizárólag a kéményseprő-ipari szerv, vagy a szerződéses közszolgáltató végezhet kéményellenőrzést, tisztítást, vizsgálatot, így a sormunkában meghatározott feladatokat is, amelyek továbbra is ingyenesek maradnak.
   Egylakásos épület nem kizárólag családi ház lehet, minden olyan lakóingatlan annak minősül, amely nincs társasházként, vagy lakásszövetkezetként bejegyezve. A több lakást tartalmazó, többemeletes lakóház is ide sorolandó, amennyiben nem alakult társasházzá.
   A gazdálkodó szervezethez tartozó ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – füstelvezetőinek ellenőrzését, ahogy jelenleg is az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprő-ipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől kell megrendelni, a szakemberek a vizsgálatot díjfizetés ellenében végzik el.
   Nincs változás a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetően: a kéményseprők továbbra is tervezett sormunka keretében, a megajánlott időben érkeznek és vizsgálják meg az épülethez tartozó égéstermék-elvezetőket – írta a Fejer.katasztrofavedelem.hu.