Oldalletöltések száma: 6500720
2018. május 26. szombat 02:30,
Fülöp és Evelin napja van.

Leszerepeltünk demokráciából

demokracia youtube comBár a kormányzati propaganda szerint a magyar demokráciával semmi baj sincs, mert ez az egyik legerősebb az unióban, egy független szervezet legújabb jelentése szerint ez azért parányit messze van az igazságtól.

   Még a második legrosszabbtól is messze elmarad a magyar demokrácia a Freedom House listáján, amely szerint az EU legkevésbé demokratikus országa Magyarország. Erre a megállapításra jutott a Freedom House elemzése, amyleről a Hvg.hu adott hírt.

Magyarország még szabadnak minősül, de a demokrácia állapotát mérő 100 pontos skálán csak 72 pontot értünk el. Az EU második legrosszabb helyezettje mögöttünk Bulgária, de még ők is elértek legalább 80 pontot. A régiónkból Románia 84, Lengyelország 85, Horvátország 86, Szlovákia 89, Csehország és Szlovénia 93, Ausztria pedig 94 ponton áll, az EU 28 tagállamából 16 is 90 pont fölött jár, vagyis a világ legdemokratikusabb országai közé tartoznak.
   Mint kiderült, teljes demokráciát nagyon nehéz létrehozni és megtartani. az egész világon mindössze két országnak sikerült, ők értek el ugyanis 100 pontot. Tökéletes a demokrácia Finnországban és Svédországban, de igen közel van a demokratikus állapotokban hozzájuk a 99 pontos Hollandia és Kanada. Összehasonlításként, a legrosszabb hely Dél-Szudán, amely mindössze 2 pontot ért el a százas skálán, valamint az önálló országnak nem számító területek közül Tibet, ahol 1 pont az eredmény.
   Magyarországot külön is kiemeli az elemzés. Mint írták, a mienk az egyik olyan ország, amely ígéretes sikertörténet is lehetett volna az előző évtizedekben, mostanra mégis egy autoriter rendszer felé halad. Az ország populista vezetői konszolidálták a hatalmukat, közben viszont meggyengítették a demokratikus intézményrendszert, és már törvényi szinten is támadják a civil szervezeteket – idézte a Freedomhouse.org oldalon olvasható nem éppen szívmelengető véleményt a Hvg.hu.