Oldalletöltések száma: 6500725
2018. május 26. szombat 02:30,
Fülöp és Evelin napja van.

Sokasodnak a házasodni vágyók, de a házasságok száma így is csökken

eskuvo deeperpodcast comA hagyományos gondolkodás szerint a házasság a család alapja, hiszen családot leginkább egy férfi és egy nő alapít, ők nemzik, szülik meg, nevelik fel a gyerekeiket. Mára ugyan a család fogalmát sok tekintetben felülírta az élet, de a házasság még mindig fontos esemény két ember életének egymáshoz kötésében.

   Hét év alatt csaknem a másfélszeresére, 35 500-ról 51 800-ra nőtt a házasságkötések évenkénti száma Magyarországon. Ennyi idő alatt ilyen mértékű emelkedés utoljára a második világháború utáni években, 1945 és 1950 között történt, amikor a világégés alatt elmaradó esküvőket pótolták be a párok – írta a Magyar Nemzet Online.

   A lap online felületén olvasható írás a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett friss tanulmánya alapján idézett adatokat. Ezekből kiderül, hogy a házasságok számának 2011 óta tartó emelkedése először 2017-ben torpant meg. A múlt év első tíz hónapjában megkötött 46 061 házasság 2,5 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakában regisztráltnál. Miután két hónapot még nem dolgozott fel a hivatal, elképzelhető, hogy a múlt év sem jelent majd e téren jelentősebb visszaesést.
   Rossz hír ugyanakkor, hogy továbbra is csökken a házasságban élők száma, hiszen 2016-ban ismét tízezerrel kevesebb házasságot kötöttek, mint amennyi válás vagy elhalálozás miatt megszűnt. Ez így is a legkedvezőbb érték az utóbbi 36 évben. A lap cikke szerint 2010-ig évenként háromszor ennyi volt a csökkenés, vagyis 30-35 ezerrel több házasság szűnt meg, mint amennyi létrejött.
   Jó, hogy mérséklődött a válások száma is. 2014-ben hosszú idő óta először csökkent 20 ezer alá, 2016-ban az előző 53 év legalacsonyabb esetszámát regisztrálták. A házasságok számának növekedéséhez hozzájárulhatott, hogy a gyermekes párok nagyobb számban döntenek a házasodás mellett, mint korábban – olvasható az Mno.hu írásában.