Oldalletöltések száma: 6500649
2018. május 26. szombat 02:15,
Fülöp és Evelin napja van.

Gyorsan megbetegszünk, korán meghalunk

ital cigi dalymailValamiben meg kell halni, szokták mondani az emberek, amikor figyelmeztetik őket a helytelen életvitelükre, a dohányzásra, egészségtelen ételek túlzott fogyasztására, alkoholizálásra. Az ilyen életmódnak meg is van az eredménye, megdöbbentően sokan távoznak közülünk idő előtt.

   Európai szinten sereghajtók vagyunk a várható élettartamban, országon belül területenként jelentősen eltérőek az életkilátásaink, legtöbbször a magas vérnyomásunk miatt megyünk a háziorvoshoz, sokat iszunk és dohányzunk, és leginkább szívbetegségben halunk meg.

   Mindez a KSH időskori állapotokat felmérő Ezüstkor-Időskorúak Magyarországon című kiadványából derül ki és amelyről a Napi.hu portál írt részleteket.
Magyarországon a lakosság 2001-2017 között jelentősen öregedett, a lakosság ötödéről ugyanis több mint negyedére nőtt a 60. életévüket betöltők aránya. Ha az egyes megyéket nézzük, akkor Nógrádban, Békésben, Tolnában, Somogyban és Zalában van a legtöbb idős ember, arányuk közel 30 százalékos a teljes megyei népességben.
   Európai összehasonlításban a 65 éven felettiek életkilátásai Magyarországon a 6. legrosszabbak a 31-es listán, csak Oroszországban, Bulgáriában, Litvániában, Lettországban és Romániában számíthat rövidebb életre ez a korosztály. Az sem mindegy, hogy Magyarország melyik területén él valaki, hiszen egy 60 éves, budapesti férfi jó eséllyel még 19 évnyi életre számíthat, de például ez a szám Komárom-Esztergom megyében átlagosan csak alig több mint 16 év, vagyis 76 éves élettartam várható. Az országos átlag ebben a korban 17,4 év, vagyis átlagosan 77,4 éves korukig élnek a magyar férfiak.
   Ahogy a statisztikából kiderül, szomorú trendet követ a 65 évesek további egészséges életéveinek átlagos alakulása. A 2010-2012 közötti határozott javulás 2012-2015 között szakaszos, de folyamatos romlásba csapott át. A nők számára különösen rossz hír, hogy ők ebben az életkorban már 5,8 egészséges évre számíthatnak, szemben a 2012-es 6,4 évvel – írta a Napi.hu.