Oldalletöltések száma: 6500708
2018. május 26. szombat 02:28,
Fülöp és Evelin napja van.

Gyümölcsös számlálás lesz, de a kiskertben álló fák kimaradnak

almaultetveny agroinform huEgy jól működő gazdasághoz hozzátartozik, hogy az egyes szakterületek irányítói megfelelő adatokkal rendelkezzenek, ezért is készülnek a statisztikák. Most egy újabb össze-számlására kerül majd sor, de ezúttal nem a lakosságot, hanem a gyümölcsfákat számlálják meg.

   Újra gyümölcsültetvény-összeírás lesz Magyarországon február 14. és április 16. között. Ötévente kötelező a gyümölcsösök összeírása, 2018-ban a korábbi felmérésekhez képest több gyümölcsfajról készítenek majd statisztikát – írta a Agrárszektor.hu.

   Az Európai Parlament és az Európa Tanács rendelete szerint ötévente kötelező az Európai Unió tagállamainak gyümölcsültetvény-összeírást végrehajtaniuk, amelyet Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai végeznek majd el.
   Mielőtt bárki is arra gondolna, hogy a kiskertjében álló pár gyümölcsfája is sorra kerülne, téved, az összeírás az ország árutermelő gyümölcsöseire vonatkozik majd. A gyümölcsfajok listája a korábbiakhoz képest bővült: idén az alma-, kajszi-, körte- és az őszibarack mellett már a bodza-, cseresznye-, dió-, meggy- és a szilvaültetvényeket is számba veszik. Az adatszolgáltatásra kijelölt gyümölcsösöket a tavalyi évben egységes területalapú támogatást (SAPS) igénylők nyilvántartása alapján választják ki a 2500 négyzetméter területű, vagy annál nagyobb árutermelők közül. Ez a kategória az ország mintegy 1500 településén közel 15 ezer gazdaságot érint – tudta meg az Agrárszektor.hu.