Oldalletöltések száma: 6500643
2018. május 26. szombat 02:14,
Fülöp és Evelin napja van.

A kérdés csak az, a jövőben a keletiek kapnak nyugati minőséget, vagy fordítva

szupermarket berlinben tagesspiegel deVannak, akik példákat is tudnak felsorolni, mások csak hallottak róka, de tény, beszédtéma a kelet-európai uniós tagállamok polgárai között, hogy ők rosszabb minőségű terméket kapnak, ha ugyanazt veszik, mint a nyugatiak. Némiképpen megkésve, de az unió szakértői is vizsgálódni kezdenek ez ügyben hamarosan.

   Áprilisra elkészül az a közös bevizsgálási módszertan, amellyel az EU tagállamaiban a kettős élelmiszerminőség előfordulását tesztelik majd. A tagállamok többségében elérhető termékekből egy fogyasztói kosarat hoznak létre, és ezeket vetik majd alá vegyi és érzékelő tesztnek – írta a Bruxinfo.hu.

   A közös bevizsgálási módszertan segítségével a tagállami hatóságok megállapíthatják majd, hogy ugyanabból a termékből valóban különböző minőségűek kerülnek az áruházak polcaira az EU-ban. Hamarosan elkészül a közös módszertan, áprilistól pedig elindulhatnak az első vizsgálatok, és az év végéig már meglesznek az első eredmények is. A közös bevizsgálási módszertant a Bizottság kebelében működő Közös Kutatóközpont (JRC) dolgozta ki 16 tagállam közreműködésével.
   A közös módszertan alapján a tagállami hatóságok májustól összehangoltan vizsgálhatják majd EU-szerte a kettős élelmiszerminőség előfordulását. A tesztek keretében a tagállamok többségében a piacon elérhető termékekből egy fogyasztói kosarat képeznek, és az ebbe belekerülő élelmiszereket, illetve más árukat vetik majd alá vegyi és szenzoros vizsgálatnak.
   A Bizottság ezt megelőzően, még szeptemberben iránymutatásokat fogadott el arra nézve, hogyan kell alkalmazni és betartatni az érvényes élelmiszer- és fogyasztóvédelmi jogszabályokat. Pénzügyi támogatást is felajánlott a tagállamoknak az előírások végrehajtatásához.
   Egyes gyártók már megtették az első lépéseket a minőségi előírásaik és receptjeik módosítására annak érdekében, hogy az EU egészében ugyanazt a minőséget garantálják – olvasható a Bruxinfo.hu oldalon.