Oldalletöltések száma: 7021178
2018. augusztus 16. csütörtök 03:02,
Ábrahám napja van.

Nemzeti horgászkonzultáció kezdődik

horgasz 001

Újabb nemzeti konzultáció kezdődik, de ezúttal a kormány a horgászokkal fog levelezni. Vélhetően ez komoly érdeklődést vált majd ki a horgászok körében, hiszen kedvenc hobbijukról lesz szó. A Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz) többszázezer tagja van.

   Online kérdőívben várja a kormány a horgászok véleményét a horgászat jövőjének kormányzati elképzeléseiről, javaslatairól – hangzott el pénteken, egy Budapesten sajtótájékoztatón.

   A horgaszokert.kormany.hu lapon hat kérdés támogatását vagy elutasítását lehet jelezni, köztük egyebek mellett azt, hogy induljon-e program a magyarországi vizek halgazdagságának visszanyerésére, kapjanak-e kiemelt állami támogatást a horgász szervezetek, vezessék-e be az egységes „magyar horgászkártyát”, vagy, hogy szigorítsák-e a büntetési tételeket. A kérdőíveket március 8-ig lehet kitölteni.
   Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a szervezetnek mintegy 444 ezer tagja van, a korábbi évek csökkenő tendenciája után az utóbbi 3-4 évben mintegy 100 ezerrel nőtt a horgászok száma. Tavaly 444 128 állami horgászjegyet váltottak ki a horgászok, akik tavaly és tavalyelőtt is mintegy 5400 tonna halat fogtak ki a magyar vizekből. Tavaly több mint 3 ezer tonna halat telepítettek a vizekbe.
   Az állami horgászjegyek bevétele 2018-tól a Mohosznál marad, ami évente mintegy 800 millió forintos bevételt jelenthet. Ebből egyebek mellett korszerűsíthetik a halőri eszközöket. A hivatásos halőrök száma mintegy 600, míg társadalmi megbízás alapján további mintegy 1000 halőr tevékenykedik, ennek is köszönhetően az orvhalászok az utóbbi időben már egyre kevesebb kárt okoznak. A Mohosz szeretné azt is elérni, hogy minél több fiatal horgásszon, ezért is egyszerűsítik a horgászvizsgát és az okmányok megszerzését is – mondta Szűcs Lajos.