Oldalletöltések száma: 7021175
2018. augusztus 16. csütörtök 03:02,
Ábrahám napja van.

Ritkábban jönnek majd a százezres számlák

villanyoraAz ember olykor ki van szolgáltatva a közműszolgáltatóknak, ez pedig nem egyszer súlyos költségekkel jár. Ezen változtathat egy új rendelkezés.

   Február 19-től jelentősen szigorodnak azok az előírások, amelyek alapján a villamosenergia-szolgáltatók szabálytalan vételezésre hivatkozva kötbér vagy kártérítés megfizetésére szólíthatják fel a fogyasztókat – tudta meg a Napi.hu.

   A gázórák, villanyórák és az azokon található jogi zárak, plombák, záró gyűrűk sérülései miatt a szolgáltatók gyakran kötelezik több százezer forintos összegű kötbér megfizetésére a fogyasztókat, akik bajba kerülhetnek, ha a jogaikat nem ismerik.
   Szabálytalan vételezés miatt hétfő óta már csak akkor lehet bármilyen hátrányos jogkövetkezményt alkalmazni, ha a mérő felszerelésekor vagy a szolgáltató által elvégzett egyéb munka során a felszerelt berendezésekről, a plombák számáról, azonosítójáról és sérülésmentes külsejéről fényképet vagy videofelvételt készített a szolgáltató – idézi a Hírado.hu Baranovszky Györgyöt, a Budapesti Békéltető Testület (BBT) elnökét.
   A felvételekkel szembeni elvárás, hogy alkalmasak legyenek az ép és sértetlen állapotban történő átadás bizonyítására, sőt ki kell tűnnie belőlük annak is, miszerint a felvételt a felszerelés időtartama alatt készítették el. Mindezt és az elvégzett munkát dokumentálni is kell, és ezt igazolható módon a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani. Ha az illető az átvételt megtagadná, akkor például átvétel igazolására alkalmas egyéb módon például: tértivevényes levélben szükséges a fogyasztót tájékoztatni. Egyúttal figyelmeztetni kell a fogyasztót e dokumentumok átadásakor a mérőórára vonatkozó állagmegóvási kötelezettségére is írásban.
   A szabálytalan vételezés egyes lehetséges eseteit a MEKH-rendelet pontosítja és részletezi. Egyúttal csak és kizárólag akkor lehet szabálytalan vételezés miatt bármilyen jogkövetkezményt érvényesíteni a fogyasztóval szemben, ha a szolgáltató maradéktalanul betartotta a fogyasztóvédelmi előírások által támasztott kötelezettségeit. Egyúttal ezek teljesültét bizonyítania is kell.
   A jó tanács a fogyasztók számára, hogy őrizzenek meg minden papírt már az elejétől kezdve, ami a mérővel kapcsolatos. Ezek később fontos bizonyítékok lehetnek a kezükben – derül ki a Napi.hu írásából.