Oldalletöltések száma: 7021169
2018. augusztus 16. csütörtök 03:02,
Ábrahám napja van.

Továbbra is tudni kell elsősegélyt nyújtani

elsosegelynyujtas klubjogsi huA gépjárművezetői vizsgaigazolás kiadásához nem kell majd a jövőben elsősegélynyújtási ismeret. Ez a mondat járta körbe az internetet az elmúlt napokban, de mint kiderült, ez egy hírlapi kacsa volt.

   Félreérthető hírek jelentek meg szerdán a magyar sajtóban a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elsősegélynyújtási ismeretekről. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön közleményben tette helyre a dolgokat – írta a Portfólió.hu

   A rendeletmódosítás egyik pontja volt, hogy „a vizsgaigazolás kiadásához már nem szükséges az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás, mert azt a közlekedési igazgatósági hatóságnak kell bemutatni a vezetői engedély kiállításakor.”
   Már ez alapján egyértelmű, hogy lényeges változás a jogosítvány megszerzését illetően ezzel a módosítással nem történik. A minisztérium azonban kénytelen volt kiadni egy tisztázó közleményt a további félreértések elkerülése miatt. Ebben a tárca hangsúlyozza, hogy a félreértésen alapuló sajtóhírekkel szemben a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegély-nyújtási ismereteket.
   A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.
   Az előírások ésszerűsítésével jelentősen csökkenek az állampolgárok adminisztratív terhei. A vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában – írta a Portfólió.hu a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményére hivatkozva.