Oldalletöltések száma: 7027575
2018. augusztus 17. péntek 03:53,
Jácint napja van.

Az élelmiszer veszélyes lehet, ezt már az óvodásoknak is tudniuk kell

ovodai program idojosdas huGyerekközösségekben sokféle nemkívánatos bajt lehet összeszedni és most nem csak az influenzára, fertőző gyermekbetegségekre gondolunk, hanem például az ételek, étkezések okozta megbetegedésekre. A hatóság is fontosnak tartja mindezek megelőzését.

   Kampányt indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely arra hívja fel a gyerekek figyelmét, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedések nagy többsége megelőzhető – írta az Infostart.hu.

   A Nébih munkatársai hetente látogatnak el óvodákba, ahol nagyjából 20 perces rövid, játékos foglalkozással hívják fel a figyelmet az élelmiszerbiztonság, a higiénikus és célirányos élelmiszer-vásárlás, a helyes élelmiszer-tárolás, valamint az alapos kézmosás fontosságára. Mindez azért fontos, mert a gyerekek jelentik a jövő fogyasztóit, és rajtuk keresztül lehet elérni a szülőket és a pedagógusokat is. Az élelmiszer eredetű megbetegedések, fertőzések, hasmenés, gyomorrontás, mérgezéses tünetek 70 százaléka megelőzhető.
   A kampány része az óvodás korú gyermekek szemléletformálása, elsősorban játékokon keresztül. A tudatos vásárlói magatartás kialakításában nélkülözhetetlenek a már kora gyermekkorban elsajátított ismeretek. Az óvodában, majd később iskolában megszerzett tudás alapot biztosít ahhoz, hogy a gyerekek felnőttként magabiztosan eligazodhassanak élelmiszer-biztonsági kérdésekben.
   A foglalkozásokon a gyermekek egy mágnestábla és apró, műanyag élelmiszerek segítségével eljátsszák a bevásárlást, miközben lehetőség nyílik a helyes szokások interaktív átadására. A bevásárlás végeztével az otthoni teendőkre irányul a figyelem, amikor is a helyes kézmosás fontosságával és az élelmiszerek megfelelő tárolásának alapszabályaival ismerkedhetnek meg a kicsik. Az óvodai játékos bemutatóhoz kapcsolódik a „Tiszta kézzel” című kiadvány, a kézmosás fontosságáról. Ha a gyerekek helyesen végzik el a kitűzött feladatokat, akkor a végén szuperhős igazolványt kapnak.
   Az óvodások után a hivatal munkatársai az általános iskolásokat keresik majd meg, akiknél a program első eleme az élelmiszer-pazarlást megelőző kampány lesz, míg ősszel az általános élelmiszer-biztonsági programmal folytatják a felvilágosítást. Jövő tavasszal a fiatalabb felnőttek figyelmét célozzák meg – derül ki az Infostart.hu ínformációiból.