Oldalletöltések száma: 8020563
2019. január 24. csütörtök 11:35,
Timót napja van.

Aki tart a HPV-től, önmagát is tesztelheti

hpv oltas 1A HPV, vagyis a humán papillómavírus mintegy másfél évtizede lett ismert a nem szakemberek körében, akkor, amikor eleinte csak néhány, majd mind több település önkormányzata elkezdte finanszírozni a nem túl olcsó és három alkalommal is beadandó vírus elleni oltást. Mára már az állam fizeti mindezt.

   Annak ellenére, hogy a hetedikes lányok pár éve már megkapják a védőoltást, folyamatosan emelkedik Magyarországon a HPV okozta rákos megbetegedések és elhalálozások száma. Mindezt Balázsy Károly szülész-nőgyógyász mondta el az állami hírtévé műsorában. Hozzá kell tennünk, hogy még ma is sok szülő ellenzi ezt az oltást.

   A szakorvos a csatorna szombat délelőtti műsorában azt mondta, hogy a humán papillómavírus által okozott megbetegedések lehetnek alacsony és magas kockázatúak, előbbibe a jóindulatú bőr- és nyálkahártya-elváltozások, utóbbiba a rákos megbetegedések tartoznak. Hangsúlyozta, sokan nem is tudnak a HPV-ről, nem hallottak róla, pedig a szűrése kiemelten fontos lenne férfiaknál és nőknél egyaránt.
   A szakember szerint a HPV szűrésére ma már három lehetőség is van: lehet vásárolni önmintavételi tesztet, rákszűrésre is el lehet menni szakorvoshoz, valamint egy Magyarországon kifejlesztett módszerrel kideríthető az is, hogy fertőződés esetén elkezdte-e a vírus a daganatos sejtek kialakítását.