Oldalletöltések száma: 8201110
2019. február 18. hétfő 03:27,
Bernadett napja van.

Autók vizesárokban, tűzoltók halászcsizmában

autok arokban dinnyesnel feher katasztrofavedelem huVizes napjaik voltak a tűzoltóknak és rendőröknek. Akár még jó is lehetett volna mindez számukra a nagy hőségben, ha nem éppen bajbajutottakat kellett volna menteniük. Mindkét eset kialakulásában közrejátszott a figyelmetlenség.

   Összeütközött két személygépkocsi augusztus elsején, szerdán délelőtt a 7-es főúton, a dinnyési halastónál. Mindkét autó a vízelvezető árokban állt meg, az egyik az oldalára dőlt – írta a Fejér.katasztrófavédelem.hu. Előző nap pedig embereket kellett menteni a Velencei-tóból, erről a Police.hu tájékoztatott.

   Az oldalára dőlt járművet a székesfehérvári hivatásos tűzoltók darujuk csörlőjével visszafordították a kerekeire, majd az újabb eldőlés ellen kötéllel rögzítették az árok betontámfalához A műszaki mentés során a tűzoltók halászcsizmában mentek be a körülbelül egy méter mély vízbe, és csáklyával vezették át az emelőhevedereket a személygépkocsik alatt. Az autókat daruval emelték vissza az út szélére, majd áramtalanították a járműveket. A balesetben a személygépkocsik vezetői nem sérültek meg, mindketten ki tudtak szállni az autókból.
    Július utolsó napjának estéjén a Velencei-tó Nagy-tisztás elnevezésű vízterületén, a parttól mintegy két kilométerre figyeltek fel a rendőrök két úszóra, akik a II. fokú viharjelzés ellenére tartózkodtak a tóban. A rendőrök a 44 éves nőt és lányát a szolgálati motorcsónakjukkal épségben a partra vitték.
   Az eset tanulsága, hogy a fürdőzők, vízi járművekkel a tavon tartózkodók nemigen figyelik a viharjelzéseket. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri az állampolgárokat, hogy fürdőzés közben is figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit.
   Az I. fokú viharjelzés percenként 45-ször felvillanó sárga fényjelzés. Ebben az esetben a parttól 500 méternél nagyobb távolságban tilos fürödni. A II. fokú viharjelzés, amely közvetlen figyelmeztetés a fenyegető veszélyre, percenként 90-szer felvillanó sárga fényjelzés, amely ideje alatt tilos fürödni. A viharjelzők a Velencei-tó partján több irányból is jól láthatóak – írta a Police.hu.