Oldalletöltések száma: 8200977
2019. február 18. hétfő 03:01,
Bernadett napja van.

Ha tönkreteszik a nyaralásunkat, fizetniük kell

repuloter csomagok pommietravels comNapjainkban nagyon sokan indulnak repülővel útra, hogy pár napot eltöltsenek egy távolabbi városban, tengerparton. Sajnálatos módon az elmúlt hetekben mind többen tapasztalták, hogy a légitársaságok közül néhány, ha érdeke úgy kívánja, csomagok nélkül szállítja el az utasokat, vagy éppen a repülőtéren hagyja őket, akiknek így akár a teljes nyaralásukat is tönkreteszik ezzel.

   A légi utasok közül kevesen élnek jogaikkal, amikor valamilyen hátrányt szenvednek a repülőút során, pedig több száz eurós kártérítést is járhat, amennyiben ez a légitársaság hibájából történt – hangzott el a Kossuth Rádió egyik műsorában.

   Egy európai uniós rendelet pontosan meghatározza az utasokat megillető jogokat késés vagy járattörlés esetén, de ezt még mindig kevesen ismerik – mondta Bolyó Anikó, a légiutasok érdekérvényesítésével foglalkozó Flight Refund ügyvezetője.
   A három órán túli késés, járattörlés, vagy túlfoglalás esetén a kompenzáció és kárenyhítés mértékét egy tizennégy évvel ezelőtt elfogadott jogszabály, a 261/2004 EK rendelet szabályozza – idézi az adásban elhangzottakat a Hírado.hu. Három órát meghaladó késésénél az utas 250 és 600 euró közötti kártérítésre jogosult. Amennyiben az utas járatát váratlanul törölték akkor kártérítésre jogosult, amely az út hosszától függően, akár a 600 eurót is elérheti. Amennyiben a repülőjárat törlését külső esemény okozta, például egy hózivatar, a légitársaságok ezekben az esetekben kárenyhítéssel és nem kártérítéssel tartoznak.
   Amennyiben a légitársaság hibájából, rendszeres karbantartás során kiküszöbölhető műszaki meghibásodásból történik a késés vagy járattörlés és az utasok a felajánlott alternatív járatokkal nem érik el az út hosszától függően a rendeletben meghatározott időn belül végcéljukat, kárigényt nyújthatnak be.
   Bolyó Anikó az adásban elmondta, hogy az elveszett csomagok szabályozását nem a már említett uniós rendelet, hanem a montreali egyezmény szabályozza. Amennyiben három héten belül megérkeznek, akkor nem minősülnek elveszett csomagnak. Valamekkora kártérítést kell fizetnie a légitársaságnak, ha tisztasági csomagot, ruhát kellett vennie az utasnak, ennek felső határa 1200-1300 euró között van.
   A szabályok pontosan meghatározzák az utasok jogait, ennek ellenére ezzel még sokan nincsenek tisztában, holott az EU erre felhívja a figyelmet és különféle kampányokat szerveznek. A Flight Refund vezetője elmondta: Kelet-Európában a legnagyobb probléma, hogy az emberek nem élnek jogaikkal azért van, mert nem is hallottak erről a rendeletről. A mostani esetek rávilágítanak erre a problémára és így a jövőben utazók tisztában lesznek a jogaikkal.
   Az utasokat ugyanakkor elriasztja a jogi folyamat, hogy idegen nyelven kell az ügyeket intézni, amely bonyodalmas vagy ügyvédek miatt túl költséges az eljárás. Ezzel visszaélnek a légitársaságok, vagy nem válaszolnak, vagy olyan választ adnak, amit az utas a jogszabály nem ismerete miatt elfogad – írta a Hírado.hu.