Oldalletöltések száma: 8200836
2019. február 18. hétfő 02:38,
Bernadett napja van.

Olcsó a magyar gáz és villany ára az EU országok többségéhez képest

csekk internetValljuk meg rezsicsökkentés ide, vagy oda, a magyar emberek zöme drágának tartja a hazai energiaárakat. Amikor megérkezik a havi gáz-, vagy villanyszámla, sokan szisszennek fel, pedig mint kiderült, sok országban irigyelnek bennünket ezekért az árakért. Igaz, mi meg őket a jövedelmükért.

   Első alkalommal tett közzé összehasonlítható adatokat az EU országainak energiaárairól az Eurostat. Korábban csak egy bizonyos fogyasztási tartományt vizsgáltak, de most már pontosan össze lehet vetni a tagállamok háztartásainak terheit – olvasható az Euronews.com hírében.

   Az elektromos áram ára 10 és 28 cent között mozog kilowattóránként az EU-ban. Magyarországnál kevesebbet csak Bulgáriában és Litvániában kell fizetni a villanyért. Az adatot szolgáltató huszonnégy ország nagy részében 20 cent alatt marad az ár, csak négy helyen drágább ennél. A földgáz jellemzően olcsóbb az áramnál. Magyarország ebben az összevetésben is a harmadik helyen szerepel, a hasonló fejlettségű Portugália viszont itt is a legdrágább országok között van.
   Az energiaár kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Számít az ország földrajzi elhelyezkedése, de a hálózati költségek és az időjárási viszonyok is módosítanak az árakon. Nagy jelentősége van az energiamixnek is, azaz annak, hogy az adott ország milyen forrásokból szerzi be az energiát. Magyarországon a kőolaj és a földgáz dominál, előbbi 27, utóbbi 31 százalékát adja a teljes hazai energiaellátásnak.
   Nagy jelentősége van még a nukleáris energiának: az itthon megtermelt áram felét a Paksi Atomerőmű adja. A megújuló források aránya a hazai áramtermelésben 10 százalék – ismertette az energiaár-helyzetet az Eurones.com.