Oldalletöltések száma: 9230024
2019. június 20. csütörtök 15:14,
Rafael napja van.

Lesz nyugdíjprémium, az összegére még várni kell

nyugdijpremium mno huMostanában mindenki örömmel értesülhet a magyar gazdaság szárnyalásáról, arról, hogy a bérek igen komolyan növekszenek, még ha így is csak távolról követik a nyugati jövedelmeket, de ennek a kiváló időszaknak a nyugdíjasok csak kevésbé nyertesei. Igaz, azért nekik is csurran-cseppen valami.

   Amennyiben a gazdasági növekedés lehetővé teszi, a nyugdíjasok az idei évben is számíthatnak nyugdíjprémiumra – közölte csütörtök reggel a Pénzügyminisztérium, amely szerint ennek összegéről és kifizetésének idejéről ősszel születhet döntés. Az információról a Napi.hu írt.

   A nyugdíjprémiumra akkor nyílik lehetőség, ha a GDP-bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési hiány mértéke is a tervek szerint alakul. A szaktárca számításai szerint az idei év egészében 4,3 százalékkal nőhet a gazdaság, aminek elérését a legfrissebb 4,5 százalékos féléves adat is alátámasztja.
   Ebben az évben 32 milliárd forintot különített el a kormány ennek kifizetésére. Magyarország történetében először tavaly kaphatott minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő egyszeri, átlagosan 12 ezer forintot – írta a Napi.hu.
   A nyugdíjprémium intézményét 2009-ben jelentette be az akkori miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülésén. A bejelentés – ahogy a 24.hu írta – nem aratott osztatlan sikert, mert a bizonytalan kifizetést az azévben véglegesen kivezetett 13. havi nyugdíj és a svájci indexálás (ami infláció mellett a nettó bérnövekedést is figyelembe vette) eltörlése utáni kompenzációnak szánták.